Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята і народні прикмети 24 серпня - чому в цей день не...

Свята і народні прикмети 24 серпня – чому в цей день не можна одягати старий одяг

Этот материал также доступен на русском языке
24 серпня – День Незалежності України. Сьогодні також День спраги, День народження картопляних чіпсів У цей день християни вшановують пам'ять священномученика Євтихія.

24 серпня – яке свято відзначають в Україні

24 серпня відзначається День Незалежності України. Сьогоднішній день є символом незалежності, суверенітету та демократії України. Наша держава бореться за відновлення територіальної цілісності на полі бою, і це свято особливо важливе для кожного громадянина. Дата святкування продиктована історією. Важливою датою в історії нашої країни стало 24 серпня 1991 року, коли Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, підтвердивши прагнення народу сворити незалежну і суверенну державу. Цей історичний момент став початком нової ери для України, знаменуючи кінець радянського періоду та відродження української нації.

Щорічно 24 серпня відзначається День спраги, який покликаний привернути увагу до проблеми нестачі чистої води. День спраги – важливе міжнародне свято, яке нагадує нам про життєву потребу у воді та проблеми, пов’язані з її нестачею. Цей день закликає до усвідомлення важливості води для здоров’я та благополуччя кожної людини, а також до активних дій щодо збереження та покращення водних ресурсів планети.

24 серпня – особливий день для всіх любителів перекусити, адже саме в цей день відзначають День народження картопляних чіпсів. Історія картопляних чіпсів починається в далекому 1853 році. Саме 24 серпня американський кухар Джордж Крам винайшов картопляні чіпси. Незважаючи на те, що картопляні чіпси неймовірно смачні, важливо пам’ятати про помірність в їх споживанні. Зазвичай чіпси містять велику кількість солі та жиру, які можуть завдати шкоди здоров’ю при вживанні у великих кількостях.

Яке сьогодні церковне свято

24 серпня – день пам’яті священномученика Євтихія. Це був ранньохристиянський святий, учень апостола Іоанна Богослова. Євтихій народився у Фрігії (сучасна Туреччина) у першому столітті. Він був учнем апостола Іоанна Богослова, а пізніше проповідував разом з апостолом Павлом. Євтихій був висвячений у Палестині, де активно проповідував Євангеліє та руйнував ідольські капища. За свою віру він був підданий численним тортурам і ув’язненням. Деякі джерела стверджують, що він загинув мученицькою смертю на початку II ст.

Що не можна робити 24 серпня

  • У цей день не можна сваритися, лаятися та з’ясовувати стосунки. Будь-які конфлікти можуть призвести до нещастя і розладу в сім’ї. Тому люди намагалися бути дуже мирними та толерантними.
  • Наші предки вважали, що великі покупки в цей день можуть обернутися нещастям.
  • Вважалося, що протягом дня необхідно виглядати охайно, тому не прийнято було носити старий, порваний або поношений одяг. Це може принести бідність і нещастя.

Народні прикмети та традиції на 24 серпня

У народі цей день називали Тихий світанок. З давніх-давен до нас дійшло багато цікавих прикмет на цей день:

  • подивився сьогодні на день: сонце закрили чорні хмари – буде холодно;
  • синичка кричить – скоро прийде справжня осінь з дощами;
  • дощ – до сухої осені і більшого врожаю.
  • кричить синиця – скоро прийде справжня осінь з дощами.

Кого сьогодні іменини: Арсеній, Георгій, Петро.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні