Раніше ми розповідали, в чому користь кави.
Молочні продукти
Молочні продукти дуже корисні. З них людських організм отримує значну частину кальцію. Кава ж належить до продуктів, які його, навпаки, виводить. Тому при споживанні кави зі шматком твердого сиру від останнього буде дуже мало користі. Найкраще молочні продукти споживати за годину або через годину після чашки кави. Особливо це стосується людей старшого віку, адже кальцій їм дуже потрібен для підтримки кісток у хорошому стані.
Виняток становить кава без кофеїну. Її можна сміливо поєднувати з молоком чи сиром.
Боби та м’ясо
Кава перешкоджає засвоєнню цинку, який є корисним для роботи організму людини. Тому боби, м’ясо птиці та червоне м’ясо не слід поєднувати з тонізуючим напоєм. Краще між ними робити достатню перерву.
Рослини з вмістом корисного заліза
Частину заліза наш організм отримує із рослинних продуктів. Це особливо актуально для вегетаріанців та веганів. Поліфеноли з кави погіршують засвоєння заліза з гороху, квасолі, нуту, сочевиці та соєвих продуктів. Саме тому їх не слід запивати кавою.
Ліки та вітаміни
Кава перешкоджає засвоєнню вітамінів та мікроелементів не тільки з їжі, але й з аптечних полівітамінних комплексів. Крім того, будь-які ліки не можна поєднувати з кавою. А якщо ні, то вони «транзитом» пройдуть через організм і не залишать в ньому достатньої кількості потрібних речовин. Отже, якщо проходите курс лікування, приймайте ліки не раніше ніж через годину після випитої кави.
Алкоголь
Навіть невелика частина алкоголю у поєднанні з кавою може значно навантажити печінку та призвести до інтоксикації. А при вживанні значної кількості міцних напоїв кава категорично протипоказана.