Неділя, 6 Жовтня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатБабуся чи дідусь пішли сидіти в декрет: що треба знати про особливості...

Бабуся чи дідусь пішли сидіти в декрет: що треба знати про особливості такої ситуації

Этот материал также доступен на русском языке
У вашій родині народився онук або онучка. Чи може невістка, якщо вимагають сімейні обставини, продовжити працювати, а декретну відпустку оформити на іншого члена родини, наприклад, бабусю або дідуся?

Якими є умови надання декретної відпустки?

Відповідно до статті 179 Кодексу законів про працю України (редакція від 18.05.2024), відпустки по догляду за дитиною можуть бути використані повністю або частинами також бабою, дідом або іншими родичами дитини, які фактично здійснюють догляд за нею.

За бажанням матері, батька дитини, у період перебування їх у відпустці по догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Особи, зазначені в цій статті, повинні повідомити роботодавця про дострокове припинення такої відпустки не пізніше як за 10 календарних днів.

Якою є тривалість відпустки?

Відповідно до статті 18 Закону України «Про відпустки» (редакція від 24.12.2023), після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини, одному з них надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Підприємство, установа, організація за рахунок власних коштів може надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати по догляду за дитиною більшої тривалості.

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також бабою, дідом або іншими родичами, які фактично доглядають дитину, або особою, яка усиновила або взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків або батьків-вихователів.

Статтею 20 Закону зазначається, що відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків дитини про те, що він вийшов на роботу до закінчення терміну цієї відпустки.

Якщо дитина потребує догляду до шести років, слід зазначити, що наказом Міністерства охорони здоров`я України № 430 від 11.06.2012 встановлено форму довідки, яка видається матері або іншій особі про потребу дитини у домашньому догляді. Лише ця довідка є єдиним підґрунтям для надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку.

Які документи знадобляться?

Якщо бабуся або дідусь працюють, для того щоб оформити відпустку з догляду за дитиною, повинні надати за місцем своєї роботи, до відділу кадрів, такі документи:

  1. заяву про надання відпустки з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  2.  копію свідоцтва про народження дитини;
  3.  довідку про те, що мати дитини не скористалася правом на такий відпустку за місцем своєї (роботи, навчання, служби) або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки та виплати з догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати);
  4.  документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною, це свідоцтво про народження матері дитини, самої дитини.

Якщо бабуся або дідусь не працює, надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку бабусі (дідусеві) неможливо, вона (він) просто добровільно доглядає за дитиною.

!!!!! Бабуся або дідусь, що доглядає за дитиною, має право звернутися до Пенсійного фонду з заявою зобов’язати ПФУ зарахувати період відпустки по догляду за дитиною.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні