П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСекрет смачної їжі таїться у приправах: як правильно підібрати спеції

Секрет смачної їжі таїться у приправах: як правильно підібрати спеції

Этот материал также доступен на русском языке
Кожна досвідчена господиня має свій набір спецій, які вона використовує при приготуванні тієї чи іншої страви.

Однак, як кажуть дієтологи, не всі спеції поєднуються між собою, а іноді при неправильному використанні вони можуть нашкодити нашому здоров’ю, зокрема шлунку.

Що можна змішувати?

  • Для м’яса – червоний, чорний, запашний перець або гвоздика, майоран, чебрець, кмин, куркума, цибуля, орегано.

  • Для птиці — чебрець, майоран, розмарин, шавлія, базилік.

  • Для риби – лавровий лист, білий перець, імбир, запашний перець, цибуля, коріандр, перець чілі, гірчиця, кріп, чебрець.

  • Для капусти – коріандр, фенхель, кумін, насіння чорної гірчиці.

  • Для картоплі – коріандр, куркума.

  • Для бобових — кумін, імбир, перець, лавандова м’ята і коріандр.

Що додати для кольору, аромату і смаку?

  • Для рагу – червоний перець, імбир, куркума, коріандр, гірчиця, кардамон, кмин, чорний перець, запашний перець, мускатний горіх, гвоздика.

  • Для гриля — червоний перець, запашний перець, кардамон, чебрець, майоран, мускатний горіх та мускатний цвіт, кмин, імбир, перець чілі.

  • Для маринадів – лавровий лист, ялівець (ягоди додають в маринади при приготуванні м’яса та риби), гілки кропу з бутонами, квітками або насінням.

  • Для соків, компотів – кориця, гвоздика, імбир, бодян, кардамон.

  • Для паштетів – білий перець, кориця, імбир, лавровий лист, гвоздика, кориця, бодян, імбир, кардамон.

  • Для випічки – гвоздика, кориця, бодян, імбир, кардамон, запашний перець, апельсинова цедра, аніс, кунжут, мак, ваніль.

Спеції та приправи: у чому різниця?

Спеції зазвичай додають у їжу в процесі приготування. Що ж до приправ (крім сухих сумішей), то їх використовують для покращення смаку готової страви.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні