Різноманіття насіння огірків останніми роками приємно вражає, адже зараз кожен може обрати та купити якісне насіння огірків. Але іноді такий широкий вибір сортів і гібридів від різних виробників може спантеличити навіть досвідчених городників.
Існує така думка, що сортові огірочки мають більш виражений огірковий смак не тільки для свіжого споживання, а і для консервування чи соління. Але сорти огірків при цьому є більш вразливі до умов вирощування та хвороб, та, і як показує практика, гібриди займають більш половини пропозицій серед насіння огірків.
Основна різниця між сортом і гібридом полягає в тому, що насіння сортової культури зберігає всі генетичні ознаки і, збираючи насіння з сортових огірків, його можна сіяти на наступний рік і успішно відтворювати той самий сорт і так щороку – економія на купівлі насіння! В той час як гібрид – це унікальна рослина, отримана шляхом схрещування кількох чистих видів, яка несе багато поліпшених ознак з батьківських сортів, але насіння з огірочків гібридів не несе потрібної генетичної інформації й часто не здатне до відтворювання – тобто, якщо ви посієте насіння, зібране з гібридів, з нього виросте огірок не відповідний цьому гібриду. Зазвичай виростають плоди, які мають спадкові якості одного з батьківських сортів, які брали участь у схрещуванні.
Проте, гібриди мають ряд вагомих переваг, і ось яких:
- Висока урожайність. Наприклад, один з найбільш популярних гібридів огірків – Амур F1 в оптимальних умовах вирощування здатен до віддачі 25-28 кг/м2, а при умовах регулярного підживлення ґрунту, своєчасного поливу тощо – від 45 кг/м2 за сезон.
- Відсутня гіркота – більшість сучасних гібридів генетично не містять гіркоти;
- Не схильні до переростання – ця проблема особливо актуальна для дачників, які не весь час знаходяться біля городу – ось з’явився маленький огірочок, який ще рано зривати, а на наступний день це вже величезний жовтіючий огірок. Так ось – гібриди не переростають.
- Стійкість до ураження хворобами – особливо актуально для сучасних кліматичних умов, коли відсутні холодні зими і грибкові патогени не вимерзають взимку і вже на початку літа потужно атакують наш урожай. Більшість гібридів мають або комплексну стійкість до хвороб, або ж опірність до конкретних грибкових хвороб а то навіть і вірусів, наприклад, є гібриди огірків, стійких до вірусної мозаїки!
То що ж краще обрати? А ще краще, посадити й сорт, і гібрид та вибрати вже на свій смак. Наприклад, можна розділити використання: гібридні огірочки можна законсервувати – вони, як один будуть однорідні, невеличкі у баночках чекати свого часу, а сортовими влітку похрумтіти у свіжих салатах. Гарного вибору вам, друзі, і щедрого урожаю огірків!
*на правах реклами