Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці: що не можна робити цього дня

28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці: що не можна робити цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
28 серпня – це понеділок. Сьогодні святкують Всесвітній день мрії. А православні відзначають Успіння Пресвятої Богородиці.

Свято Успіння (кончини) Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії значиться одним із дванадцяти (двонадесятих) головних свят Православної церкви. Він випереджає суворий Успенський пост і святкується Православною Церквою за новим стилем — 28 серпня. Цього дня у всіх православних храмах відбуваються урочисті богослужіння.

Традиції на Успіння Пресвятої Богородиці

З 28 серпня фактично настає осінь і починається молоде бабине літо (по 14 вересня). Тож у цей день передбачали погоду на старе бабине літо, яке розпочиналося 14 та закінчувалося 21 вересня.

Існує повір’я, що цього дня сонце починає засинати: світить не так яскраво, як у середині літа, і гріє менше. З кожним днем стає все холодніше. Перелітні птахи готуються до відльоту на південь.

Також починалася пора весіль та молодіжних посиденьок. Дівчата наглядали собі наречених. Вважалося, що якщо з Успіння не придивишся, то зиму в дівках проведеш. Жінки бралися за рукоділля.

На Успіння було прийнято солити огірки. У народі говорили: “На Успіння огірки солити, на Сергія (8 жовтня) капусту рубати”.

Що не можна робити на Успінні Пресвятої Богородиці

28 серпня постарайтеся не сумувати. Хоч і саме слово «успіння» означає «смерть».

Цього дня також під забороною фізична праця та робота по дому.

Не можна ходити босими ногами мокрою від роси травою. Вважається, що роса – це сльози землі, яка сумує за минулою Богородицею, чіпати її грішно.

Не можна лаятися, сваритися, поганословити і бажати іншим зла. Свято має бути присвячене молитві та приємному спілкуванню з близькими.

У цей день забороняється стригтися та одягати нове взуття, вважається, що якщо на ногах з’являться мозолі, чекати на швидкі радощі не варто.

Прикмети на 28 серпня

  • Якщо молоде бабине літо тепле, то на старе чекай негоду.
  • Якщо на Успіння з’явиться веселка, то осінь буде теплою і затяжною.
  • Якщо багато павутинь, зима буде морозною та ясною.
  • Після заходу сонця біля землі з’являється туман, який до світанку розсіюється – до дощу.
  • Польові квіти пахнуть сильніше – до негоди.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні