Перша причина може бути в недостатніх поливах. У спеку цибуля потребує вологи.
Раніше ми розповідали, що робити, якщо цибуля пустила стрілки.
На початку літа при закладці цибулин культуру треба поливати не менше 2-3 разів на тиждень. З липня при дозріванні цибулин культуру поливають у середньому 1 раз на тиждень.
Друга причина – полив холодною водою. Саме це може призвести до пожовтіння пір’я. Температура води не повинна бути нижчою за 20 градусів.
Третя причина – нестача азоту. Цибулі просто необхідні азотні підживлення. При їх дефіциті рослина послаблюється, жовтіє та всихає. Хороше джерело азоту – зелене добриво зі скошеної трави, настій пташиного посліду (1 л курячого посліду на відро води – настоюється тиждень). Літр рідини розводять у 10 л води та поливають цибулю під корінь.
Четверта причина – шкідники. Пожовтіння та всихання можуть з’являтися, якщо грядки окупували цибульна міль, трипси. Обробки від шкідників можна робити біопрепаратами (фітоверм, бітоксибацилін). Від хімії краще відмовитись, щоб не нашкодити собі, вживаючи в їжу врожай.
П’ята причина – хвороби. Найчастіше на грядках цибулі можуть виявлятися бактеріальна гнилизна, донна гнилизна. Краще відразу видалити з грядки пошкоджену цибулину або, якщо дозволяє час до збирання врожаю, обробити посадки фунгіцидами.