Інгредієнти:
- борошно: 250 г + 10-20 г для розкочування тіста,
- вода крижана – 100 мл,
- яйце – 1 шт.,
- сіль – 1/4 чайної ложки + для варіння вареників,
- вишня без кісточок – 600-700 г,
- цукор – 70-100 г (залежно від кислоти вишні),
- крохмаль кукурудзяний – 1 столова ложка.
Приготування:
- Вишню без кісточок засипати цукром і залишити приблизно на 3 години, щоб вона пустила сік.
- Яйце з сіллю перемішати вилкою. Додати крижану воду. Перемішати. Частками додати борошно, замішуючи тісто.
- Вимішувати тісто приблизно 5 хвилин, до повної однорідності. Тісто виходить досить м’яким та еластичним. Накрити тісто целофановим пакетом та залишити відпочивати на 30 хвилин.
- Перекласти вишню на сито, щоб сік міг максимально стекти. Зайвий вишневий сік злити, його можна використовувати для компоту.
- У вишню додати крохмаль і за бажанням можна додати ще цукру. Добре перемішати.
- Тісто розкачати товщиною приблизно 3 мм (не надто тонко, щоб тісто могло втримати соковиту начинку).
- Вирізати з тіста кола діаметром 7,5-8 см.
- На кожну заготівлю викласти трохи вишень. Зліпити вареники, защипуючи краю тіста кіскою.
- Варити вареники у киплячій підсоленій воді приблизно 7-8 хвилин, залежно від розміру.
- Готові вареники змастити вершковим маслом і посипати цукром. Подавати вареники зі сметаною.