П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниНе всі знають: у яких випадках стаж зараховується, а в яких –...

Не всі знають: у яких випадках стаж зараховується, а в яких – ні

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну деякі підприємства змушені перейти на простій, як у такому разі зараховуватиметься страховий стаж для пенсії.

«Моє підприємство зараз у простої, чи зараховуватиметься стаж і чи не залишуся я без пенсії?» – звернулася із запитанням до Пенсійного фонду українка.

У ПФУ відповіли, що якщо виплачується офіційно мінімальна заробітна плата (6700) грн), то до стажу зараховується повний місяць. Оскільки для зарахування одного місяця страхового стажу необхідно, щоб було сплачено мінімальний внесок, який обчислюється від мінімальної заробітної плати. Якщо ж виплачується лише частина суми або її половина, то стаж зараховуватиметься пропорційно до суми внеску.

Раніше ми розповідали, хто може вийти на пенсію на 10 років раніше.

Нагадаємо, що для виходу на пенсію у 60 років у 2023 році необхідно мати не менше ніж 30 років страхового стажу.

Щорічно страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців та у 2028 році складе 35 років.

Якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2023 році, має менше 30 років необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення пенсії після досягнення віку 63 років за наявності не менше 20 років страхового стажу, повідомили у ПФУ.

Мінімально необхідний страховий стаж, що дає право на призначення пенсії у 65 років – 15 років.

Довідка

Простій — це призупинення роботи, спричинене відсутністю організаційних чи технічних умов, необхідних для виконання роботи, непереборною силою чи іншими обставинами (див. ч. 1 ст. 34 КЗпП).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні