Однак не всі знають, які види фітопрепаратів існують, як їх правильно готувати і в яких рослинах які речовини присутні.
У фітотерапії використовуються:
ВІДВАР – тверда сировина (коріння, гілки) витримується на водяній бані не менше півгодини. Відвар охолоджують, проціджують і використовують протягом двох днів за умови зберігання у герметичному посуді.
НАСТІЙ – м’яка сировина (листя, бруньки, квіти) заливається гарячою водою і настоюється при кімнатній температурі в середньому чотири години. Зберігати добу.
СПИРТОВА НАСТОЯНКА – сировину заливають спиртом або горілкою і поміщають у темне місце на місяць. Застосовується малими дозами і зберігається більше місяця.
МАЗЬ – сировину подрібнюють, змішують з жировою основою (вазеліном, вершковим маслом, внутрішнім свинячим жиром) і кип’ятять на повільному вогні.
Крім того, у лікарських рослинах є речовини, які поділяються за способом дії:
- алкалоїди – діють на центральну нервову та серцево-судинну системи, регулюють тиск;
- дубильні речовини – мають протизапальні та кровоспинні властивості;
- глікозиди – покращують кровотік, нормалізують пульс та серцевий ритм;
- сапоніни – знижують рівень холестерину, полегшують відходження мокротиння, мають проносний і сечогінний ефект;
- гіркоти – нормалізують функції шлунка, пробуджують апетит;
- полісахариди – зменшують подразнення дихальних і травних шляхів;
- жирні олії – розріджують кров, нормалізують випорожнення, захищають печінку.