П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк правильно готувати фітопрепарати і як вони діють на організм людини

Як правильно готувати фітопрепарати і як вони діють на організм людини

Этот материал также доступен на русском языке
Протягом багатьох століть люди використовували для лікування силу рослин. Не втрачає своєї популярності фітотерапія і сьогодні.

Однак не всі знають, які види фітопрепаратів існують, як їх правильно готувати і в яких рослинах які речовини присутні.

У фітотерапії використовуються:

ВІДВАР – тверда сировина (коріння, гілки) витримується на водяній бані не менше півгодини. Відвар охолоджують, проціджують і використовують протягом двох днів за умови зберігання у герметичному посуді.

НАСТІЙ – м’яка сировина (листя, бруньки, квіти) заливається гарячою водою і настоюється при кімнатній температурі в середньому чотири години. Зберігати добу.

СПИРТОВА НАСТОЯНКА – сировину заливають спиртом або горілкою і поміщають у темне місце на місяць. Застосовується малими дозами і зберігається більше місяця.

МАЗЬ – сировину подрібнюють, змішують з жировою основою (вазеліном, вершковим маслом, внутрішнім свинячим жиром) і кип’ятять на повільному вогні.

Крім того, у лікарських рослинах є речовини, які поділяються за способом дії:

  • алкалоїди – діють на центральну нервову та серцево-судинну системи, регулюють тиск;
  • дубильні речовини – мають протизапальні та кровоспинні властивості;
  • глікозиди – покращують кровотік, нормалізують пульс та серцевий ритм;
  • сапоніни – знижують рівень холестерину, полегшують відходження мокротиння, мають проносний і сечогінний ефект;
  • гіркоти – нормалізують функції шлунка, пробуджують апетит;
  • полісахариди – зменшують подразнення дихальних і травних шляхів;
  • жирні олії – розріджують кров, нормалізують випорожнення, захищають печінку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні