Звичайно, найкраще купити заморожену рибу та засолити її в домашніх умовах, але не у всіх є на це час.
Чому досвідчені господині радять дивитися оселедцю у вічі? Виявляється, все досить просто. По очах можна «побачити» не тільки свіжість продукту, а й наскільки риба солона. Це важливо для тих, хто любить малосолку або навпаки рибку посоленішу.
Якщо очі у оселедця червоні, то він малосолоний. Мутні очі притаманні сильносолоній рибі. А от якщо у оселедця на очах є виражена плівка, від покупки такої риби краще відмовитись.
У мороженого оселедця очі повинні бути ясними.
Також оцінити якість пропонованої продавцем риби можна за іржавими нальотами на тушці – їх не повинно бути.
А ще обов’язково спостерігайте за тим, як продавець витягує рибу з розсолу – рідина має бути прозорою, а не каламутною.
Розсіл повинен стікати з оселедця, як вода. Якщо він «спадає» важко, значить, риба лежить у розсолі надто давно і буде надмірно солоною, із неприємним запахом залежалого товару.
Є й інші секрети вибору смачного оселедця.
Отже, при натисканні пальцем на оселедці не повинно залишитися вм’ятини.
Принюхайтеся до оселедця, він має пахнути рибою – запах специфічний, але не відштовхуючий. Якщо запах вам не подобається, краще від такої риби відмовитись.
Якщо ви шукаєте оселедця з ікрою, то зверніть увагу на животик, він повинен бути вираженим, тобто добре помітним.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, який вид риби має бути в раціоні жінок старше 50 років.