Понеділок, 25 Листопада, 2024
ГоловнаДачаЯк кислотність ґрунту впливає на рослини

Як кислотність ґрунту впливає на рослини

Этот материал также доступен на русском языке
Плануючи вирощування тих чи інших овочевих і плодових культур, потрібно обов'язково дізнатися про особливості ґрунту, в який вони будуть висаджуватися. Одним із важливих показників є кислотність, від якої залежать такі якості, як щільність, проникність повітря та води, засвоєння добрив.

Більшість культур добре почуваються на нейтральному ґрунті або слабокислому, і якщо вони потрапляють у закислений ґрунт, то починають чахнути і гинути. Як перевірити кислотність ґрунту – визначити рівень рН можна за допомогою спеціального хімічного аналізу, який проводиться у профільній лабораторії.

Як знизити кислотність

Після результатів аналізу зрозуміло, що треба робити – знижувати кислотність чи підвищувати. Але спочатку можна поцікавитись, які культури люблять кислий ґрунт. Можливо, доцільно використати землю саме для цих рослин.

Зазвичай це все, що росте у хвойних лісах, на болотах і торфовищах. Наприклад, такі ягідні культури, як журавлина, чорниця, брусниця, лохина, калина. З квітів це гортензія, азалія та ін. Виявляється, кислий ґрунт люблять троянди.

Що стосується городніх рослин, то залежно від виду рівень рН варіює від 5,5 до 7,2, тому за бажання виростити хороший урожай томатів, редиски, моркви, картоплі тощо. лабораторія УкрХімАналіз це саме те місце, куди слід звернутися для дослідження ґрунту.

Знизити кислотність ґрунту можна при додаванні наступних засобів:

  • гашеного вапна;
  • молотого вапняку;
  • доломітового борошна;
  • деревної золи.

Кількість залежить від рівня закисленості та складу ґрунту. Якщо йдеться про суглинний ґрунт, то вапнування слід проводити один раз на 7 років, на піщаному через кожні 5 років, а на торф’яному частіше — один раз на три роки.

Способи підкислення ґрунту

Коли ґрунт потрібно підкислити, це також потрібно робити грамотно. В першу чергу треба мати дані про структуру та механічний склад ґрунту, початковий рівень рН, площу ділянки, а також розуміти, наскільки швидко потрібно отримати результат.

Найкращими вважаються органічні матеріали (закислення відбувається повільно):

  • листовий компост;
  • перепрілий хвойний опад, тирса;
  • верховий торф;
  • свіжий гній;
  • мох-сфагнум.

Додатковою перевагою такого закислення є збереження пухкої структури, насичення мінералами та збагачення гумусом.

Щоб досягти швидкого результату, необхідно використовувати мінеральні сполуки. До таких належить колоїдна сірка та сульфат заліза. Якщо треба лише трохи підкислити ґрунт, доцільно застосовувати аміачну селітру (її використовують навесні), а також сульфат амонію та сірчанокислий калій, які підходять для використання восени.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні