П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяГотуємося до Великодня: печемо паски за новим рецептом

Готуємося до Великодня: печемо паски за новим рецептом

Этот материал также доступен на русском языке
16 квітня православні християни святкують Великдень. У це світле свято прийнято подавати на стіл паски та крашанки.

Пропонуємо вам скористатися новим рецептом та порадувати своїх близьких смачною паскою, приготування якої у вас не займе багато часу.

Що означає великодня паска?

Традиція випікати на Великдень паски з’явилася ще в давнину.

Згідно з християнською легендою, після страти та воскресіння Ісуса апостоли обов’язково залишали для свого вчителя місце за столом і шматочок хліба.

Згодом ця традиція стала обов’язковою, і зараз паска, вкрита білою глазур’ю, символізує апостольський хліб і залишається символом Христової неділі. Сирні паски символізують Труну Господню, ну, а здобне тісто, з якого печуть паски, нагадує про три чесноти — співчуття, милосердя і турботу, якими Всевишній обдаровує людей.

Швидка паска з родзинками

Борошно пшеничне – 350-400 грамів, молоко – 150 мілілітрів, масло вершкове – 100 грамів, яйця – 2 штуки, лимон ( цедра) – 1 штука, родзинки – 150 грамів, дріжджі сухі – 7 грамів (2 чайні ложки), цукор – 5 столових ложок, ванілін – ¼ чайної ложки, сіль – ¼ чайної ложки.

  • Борошно просіяти, а молоко трохи підігріти.
  • У ледь тепле молоко додати дріжджі, 1 чайну ложку цукру і 2 чайні ложки борошна.
  • Добре перемішати і залишити на 10 хвилин. Зверху має з’явитися пінна шапочка від дріжджів.
  • За допомогою дрібної тертки зняти з лимона цедру.
  • Вершкове масло розтопити, трохи остудити і додати ванілін, решту цукру, сіль і яйця.
  • Перемішати до однорідності. З’єднати опару з яєчно-масляною сумішшю, додати цедру і знову перемішати. За консистенцією тісто має бути як густа сметана. Накрити його рушником, залишити у теплому місці на 2-2,5 години.
  • Згодом тісто осадити, розмішавши його лопаткою.
  • Промиті й просушені родзинки посипати 1/3 столової ложки борошна і перемішати. Обім’яти тісто і добре вмісити родзинки.
  • Підготувати чотири форми для пасок діаметром 9 сантиметрів. Тісто розкласти по формочках, на 1/3 обсягу, приблизно по 230-240 грамів. Змоченою у воді лопаткою розрівняти тісто у формочках.
  • Накрити форми з тістом рушником і залишити підніматися в теплому місці.
  • Включити духовку і розігріти її до 170 градусів.
  • Випікати паски в гарячій духовці 25-35 хвилин. Готовим паскам дати повністю охолонути і тільки потім наносити глазур.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні