Вівторок, 22 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниПенсійний вік в Україні буде індивідуальним: коли українці зможуть вийти на пенсію

Пенсійний вік в Україні буде індивідуальним: коли українці зможуть вийти на пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
У 2023 році змінилися вимоги до виходу на пенсію. Тепер вийти на заслужений відпочинок у 60 років зможуть не всі українці.

Тобто вік виходу на пенсію індивідуальний і залежить від однієї вимоги, повідомляється в Telegram-каналі Львів.

В Україні ще протягом наступних 5 років підвищуватиметься страховий стаж щоразу на 12 місяців. У результаті 2028 року зможуть оформити пенсію ті українці, які накопичать 35 років страхового стажу.

2023 року у 60 років на заслужений відпочинок вийдуть лише ті українці, які матимуть 30 років страхового стажу. Якщо ж такої кількості стажу накопичити не вдалося, доведеться чекати 63 або 65 років.

Наприклад, цього року ті, хто не вийшов на пенсію у визначений термін, зможуть оформити пенсію у 63 роки за наявності стажу від 20 до 30 років. Якщо ж немає і цієї кількості трудового стажу, тоді пенсія світить лише у 65 років і то, якщо є не менше ніж 15 років стажу.

У Мінсоцполітики запевняють, що якщо людині не вистачає стажу, наприклад, 1 рік, його можна докупити. Але, за правилами, сума буде вдвічі більшою, ніж якщо людина сплачує страховий внесок до Пенсійного фонду зараз. Тобто за рік доведеться віддати значну суму. Якщо людина офіційно не працює, але думає про майбутню пенсію, вона може самостійно платити за себе податок.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що три категорії  українців можуть отримати польську пенсію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні