Про це AgroPortal.ua розповів фермер із Херсонщини Віктор Ковалюк.
«Інжир – субтропічна культура, що вимагає багато тепла та укриття на зиму. В Україні у закритому ґрунті, за дотримання технології, її можна вирощувати у всіх регіонах. На крайньому півдні Херсонської, Одеської, Миколаївської та частково Запорізької областей інжир можна вирощувати у відкритому ґрунті. Залежно від сорту рослина може витримувати у віці 3 років до -10°С», — розповідає Віктор Ковалюк.
В інжирному саду фермер працює разом із дружиною. Запорука гарного врожаю – правильний догляд. Потрібно вчасно полити, підгодувати, обробити ґрунт.
«Для непрофесіоналів найоптимальніше інжир вирощувати в бочках, тоді менше проблем зі збиранням сумарних середньодобових температур, яких для інжиру потрібно за вегетаційний період 3000°С», — каже Віктор Ковалюк.
Урожай інжиру фермер збирає з кінця серпня до морозів, урожайність залежить від тривалості безморозного періоду та середніх температур — чим вони вищі, тим швидше дозріває врожай.
Фермер додає, що в середньому з 3-4-річного куща можна зібрати до 5 кг. За останні два несприятливі роки вони реалізують по 2-3 т свіжих ягід, а ще сушать, в’ялять, виробляють з них вино, оцет та ферментований чай із листя інжиру. Терпкий, з присмаком кокоса (підходять окремі сорти), він допомагає при нежиті, а також сприяє схудненню для тих, хто займається в фітнес-клубах.