Експерти провели дегустацію вершкового масла під назвою “Селянське” від семи різних українських виробників. Продукт оцінювали за критеріями смаку, консистенції і запаху.
Чи впливає жирність на якість вершкового масла?
Згідно ДСТУ, залежно від масової частки жиру вершкове масло може бути “Екстра” (від 80% до 85% жиру); “Селянське” (від 72,5% до 79,9%); “Бутербродне” (від 61,5% до 72,4%). Багато хто вважає, що чим менша жирність масла, тим воно гірше. Технологи запевняють, що це не так.
У вершкового масла смак має бути чистим, добре вираженим вершковим, з присмаком пастеризації.
Участь у дегустації взяли такі марки вершкового масла:
- “Селянське”, ТОВ “Люстдорф”, 72,5% – 54 грн;
- “Молоко”, ПрАТ “Тернопільський молокозавод”, 72,5% – 43 грн;
- “Ферма”, ТОВ “Террафуд”, 73% – 57 грн;
- “Канів 1971”, ТОВ “Клуб сиру”, 73% – 48 грн;
- Roshen, Вінницький молочний завод “Рошен”, 72,6% – 52,4 грн;
- “Білоцерківське”, ПП “Білоцерківська агропромислова група”, 72,6% – 48,2 грн;
- “Яготинське”, група компаній “Молочний альянс”, 73% – 55,5 грн.
Згідно з результатами, перше місце посіло масло з Канева – 4,28 бала, друге місце – “Молоко” (4,10 бала), третє – Roshen (3,58), четверте місце — “Яготинське”. Найменша кількість балів у масел “Селянське” і “Ферма”.
Канівський маслосирзавод належить компанії “Клуб сиру”, і на його потужностях виробляється продукція для однойменної торгової марки. Вершкове масло Канівського маслосирзаводу єдине з відібраних зразків містить у складі підсирні вершки, збивані з молочної сироватки, яка залишається від виробництва сиру.
Читайте також:
- Прогнози експертів: чи буде дорожчати хліб до кінця року
- “Нова пошта” змінила тарифи на доставку посилок
- Експерти розповіли, як відрізнити сир від сирного продукту
Джерело: vesti.ua