Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаМульчування в саду: види мульчі, користь і терміни

Мульчування в саду: види мульчі, користь і терміни

Мульчування - це не лише надійний спосіб позбавитися від бур'янів, а ще й можливість підвищити урожай. А взимку цей агрозахід захистить кореневу систему плодових дерев від вимерзання.

Навесні і на початку літа не можна мульчувати такими матеріалами, як тирса, солома, торішнє листя, картон та інші (все коричневе). Це час вегетації, і рослинам необхідний азот. Тому і мульчувати потрібно азотомісткою органікою: травою, зеленим листям, бур’янами та т.п. (все зелене). Або, принаймні, змішати ті і інші матеріали.

Якою товщиною має бути шар мульчі?

Тонкий шар мульчі не виконує свої функції зі збереження вологи, стримування росту бур’янів і створення сприятливої для рослин температури ґрунту.

Оптимальним є шар товщиною в 5-7 см, який і треба намагатися підтримувати протягом усього сезону. Для цього в міру осідання і розкладання мульчі періодично підкладають поверх старого шару нову траву. Після збирання врожаю землю також бажано замульчувати, попередньо обробивши ґрунт корисними мікроорганізмами.

Не завадить зимове мульчування

Останній шар мульчі треба укладати під кущі, дерева, на грядки і навіть на зимові посадки (цибулинні, часник, чорнушка, морква) восени на зиму. В такому випадку життя ґрунтової мікрофлори триває і в перший місяць зими. А ось навесні стару, чи не перероблену мульчу з грядок, де посіяно під зиму насіння, треба зняти, щоб ґрунт швидше прогрівся.

Напомним, ранее мы рассказывали, как повысить морозостойкость фруктовых деревьев.

Галина ПРОСЯНА, Донецька обл.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине