No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк захистити дерева від небезпечного жука-короїда

Як захистити дерева від небезпечного жука-короїда

В останні роки багато садівників зіткнулися з такою дуже неприємною комахою, як жук короїд. Активному зростанню чисельності жука короїда в садах сприяли аномально високі температури та відсутність дощів. Ослаблені посухою дерева стали легкою здобиччю для жуків короїдів в лісопосадках і в лісах, звідки короїд благополучно перебирається у сади. А крім того, через брак коштів майже […]

В останні роки багато садівників зіткнулися з такою дуже неприємною комахою, як жук короїд. Активному зростанню чисельності жука короїда в садах сприяли аномально високі температури та відсутність дощів. Ослаблені посухою дерева стали легкою здобиччю для жуків короїдів в лісопосадках і в лісах, звідки короїд благополучно перебирається у сади. А крім того, через брак коштів майже припинилися захисні масові обробки лісосмуг і лісових масивів від шкідливих комах.

     

Налічується близько 140 видів

Жук короїд вважається одним з найнебезпечніших серед шкідливих комах для життя дерева тому, що він пошкоджує життєвоважливі тканини і деревину, може інфікувати дерево грибковою інфекцією і спровокувати його швидку загибель.

Хоча в європейській фауні налічується близько 140 видів короїдів, найбільш небезпечними для плодового та декоративного саду є західноєвропейський непарний короїд (чорний великоголовий жучок розміром 2-4 мм, з зазубреними борозенками на спинці), яблуневий короїд (золотистий з чорною голівкою), зморшкуватий заболонник (чорно-коричневий короїд), жук усач або дроворуб, жук точильщик або шашіль, короїд-друкар, що вражає хвойні рослини.

Ці жуки мають чудовий нюх: по запаху вони здатні відрізнити ослаблене дерево від здорового на відстані до 1 км. Десантуючи на поверхню дерева, вони роблять вхідний отвір і будують маткові ходи в середині дерева, заселяючи яйцями найсоковитіші його тканини, викидаючи назовні тирсу. З яєць жука короїда відроджуються дрібні личинки, які прокладають вже власні ходи, завдаючи дереву ще більшої шкоди.

Молоді короїди, що вилупилися з личинок, два тижні харчуються листям, після чого припиняють харчування і залишаються до осені в інертному стані, ховаючись в тріщинах кори, дуплах дерева. Восени жук короїд йде на зимівлю. Уражене короїдами дерево ще більше слабшає і незабаром гине.

     

Як визначити, що дерево пошкоджує жук

Західноєвропейський непарний короїд небезпечний ще й тим, що він не тільки дірявить стовбур дерева, а й заселяє отвори грибницею особливого гриба, що росте на стінках ходів і ще більше руйнує дерево зсередини. Личинки короїда харчуються міцелієм цього гриба, для них він – додатковий раціон. Симбіоз короїда з грибом призводить до швидкого відмирання уражених гілок і всього дерева.

Визначити заселення дерева короїдом можна за кількома ознаками: якщо по стовбуру дерева стукає дятел, значить, там є жук-короїд, якщо на корі дерева або біля стовбура ви виявили дуже дрібну, схожу на борошно тирсу бурого кольору – жук тільки починає свій підступний план і знаходиться неглибоко під корою, якщо тирса жовта – він вже в глибині деревини. Якщо в корі з’явилися отвори круглої або овальної форми різних розмірів, то це означає, що вже вилетіло потомство.

Якщо заселене жуком короїдом дерево вам вдалося виявити в початковій стадії окупації (жук під корою), то знищити жука можна механічно. Озброївшись гострим сталевим дротом, слід пройтися ним по ходу отвору, і намагаючись «надіти ворога на шпагу». Якщо тирса білого кольору, то можна спробувати знищити шкідника шляхом спринцювання вхідного отвору інсектицидами за допомогою медичного шприца. Якщо ж гілка або дерево сильно уражені короїдом, то окрему гілку зрізають і негайно спалюють, аналогічну операцію проводять і з деревом, якщо воно повністю окуповане шкідником.

      

Сад врятують біопрепарати і «хімія»

Якщо в саду на окремих деревах помічені ознаки заселення короїдом, то стовбури і скелетні гілки дерев рясно обприскують інсектицидними препаратами в період виходу жука з-під кори до розпускання бруньок, відразу ж після закінчення цвітіння і до кінця серпня з інтервалом в два тижні. Причому ці обробки потрібні не лише ураженим, а й здоровим деревам.

Для знищення жука короїда можна використовувати і біопрепарати, такі як лепідоцид, боверин, чергуючи їх або використовуючи в суміші з отрутохімікатами (конфідор, моспілан, БІ-58).

В якості профілактичних заходів слід неодмінно прибирати за межі саду всі зрізані гілки, сухостійні дерева, викорчовувати пні старих дерев і неодмінно спалювати їх. Восени рекомендується очистити штамби і товсті гілки дерев від відмерлої кори, спалюючи відходи. Грунт навколо дерев перекопують.

Тетяна Степанівна Ляшенко, садівник-експериментатор, м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине