No menu items!
Понедельник, 20 сентября, 2021
ГлавнаяДачаНебезпечний шкідник продуктів запасу

Небезпечний шкідник продуктів запасу

Південна комірна вогнівка (Plodia interpunctella) – небезпечний шкідник ряду лускокрилі або метелики (Lepidoptera) родини вогнівки (Pyralidae). Вид теплолюбний, тому в природних умовах розповсюджений в південних областях. Історичною батьківщиною цієї вогнівки вважається Середземномор’я. Завдяки діяльності людини став космополітом, тобто розповсюдився в усіх частинах світу, де селиться в закритих приміщеннях. Метелик у розмаху крил 13-20 мм, основа […]

Південна комірна вогнівка (Plodia interpunctella) – небезпечний шкідник ряду лускокрилі або метелики (Lepidoptera) родини вогнівки (Pyralidae). Вид теплолюбний, тому в природних умовах розповсюджений в південних областях. Історичною батьківщиною цієї вогнівки вважається Середземномор’я. Завдяки діяльності людини став космополітом, тобто розповсюдився в усіх частинах світу, де селиться в закритих приміщеннях.

Метелик у розмаху крил 13-20 мм, основа переднього крила сіро-жовта, інша частина червонувато-коричнева з двома свинцево-сірими перев’язями й однією-двома темними плямами між ними; задні крила сірувато-білі, з темним краєм. Яйце розміром 0,4-0,6 мм, овальне, жовто-біле. Гусениця завдовжки 10-18 мм, жовтувато-біла, голова і щиток темно-коричневі. Лялечка – 6-9 мм, жовта, черевце гладке.

Дорослі метелики не харчуються. Гусениця південної комірної вогнівки пошкоджує борошно, особливо кукурудзяне, зерно, пшеницю, жито, рис, кукурудзу і продукти їх переробки, сушені фрукти, овочі, прянощі, родзинки, шоколад, арахіс, різні горіхи, лікарську сировину, гербарії, сухі дріжджі тощо.

Шкодить запасам продовольства в сховищах, харчових підприємствах, магазинах і житлових будинках. При масовому зараженні вогнівка обплітає павутинням поверхню продуктів, утворюючи грудки. Поширюється з зараженими продуктами, а в межах підприємства або населеного пункту ще й шляхом розльоту дорослих метеликів. За сприятливих умов впродовж року може розвиватися до 6-8 поколінь.

Однією із важливих умов запобігання зараження продукції шкідниками на підприємствах є утримання в чистоті складських і виробничих приміщень, де проводять періодичну дезінсекцію. Продукцію фумігують для знищення шкідника. В домашніх умовах дієві наступні методи:

+ охолодження зерна, продуктів його переробки;

+ нагрівання зерна, продуктів його переробки;

+ очищення зерна, продуктів його переробки;

Охолодження і нагрівання зерна при встановлених режимах призводять до загибелі шкідників, а очищення забезпечує зниження зараженості. При високому ступені заселення шкідниками та продуктами їх життєдіяльності продукцію треба утилізувати.

Є.В. Халаїм, провідний фахівець ентомолог ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія».

Новое на сайте