No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаХвойні рослини: від придбання до вирощування

Хвойні рослини: від придбання до вирощування

Якщо ви тільки збираєтеся прикрасити свою ділянку хвойними рослинами, то вам знадобляться наші рекомендації. Про те, як вибрати садивний матеріал, а також про особливості посадки, поливу та підгодівлі хвойних рослин, ви можете дізнатися в нашому матеріалі.       Купівля саджанців Саджанці продаються як з відкритою, так і з закритою кореневою системою (в контейнерах). Наша […]

Якщо ви тільки збираєтеся прикрасити свою ділянку хвойними рослинами, то вам знадобляться наші рекомендації. Про те, як вибрати садивний матеріал, а також про особливості посадки, поливу та підгодівлі хвойних рослин, ви можете дізнатися в нашому матеріалі.

     

Купівля саджанців

Саджанці продаються як з відкритою, так і з закритою кореневою системою (в контейнерах). Наша порада: не купуйте хвойні з відкритою кореневою системою.

Адже час між викопуванням і посадкою рослини в такому випадку може обчислюватися не тільки годинами, а й днями. Тому, як показує практика, саджанці з відкритою кореневою системою в більшості випадків не приживаються. А ось хвойники, придбані в контейнерах, можна висаджувати в ґрунт протягом усього вегетаційного періоду, вони практично безболісно витримують пересадку.

     

Місце посадки

Усе залежить від виду хвойної рослини: ялицю, ялину, тсугу краще висаджувати в затіненому місці. Туї і туєвики віддають перевагу сонцю, але добре ростуть і у напівтіні. Більшість сортів сосни і ялівцю світлолюбні. Якщо садова ділянка знаходиться в тіні високих дерев, то краще посадити тис або тсугу. Ці два види хвойних належать до тіньовитривалих. Вибираючи місце для посадки рослин з кольоровою хвоєю, пам’ятайте, що для збереження кольору, властивого певному сорту, необхідно підібрати сонячне місце.

     

Грунт

Він повинен відповідати виду хвойної рослини. Для кипарисовиків, ялівців і туй підходять слабокислі ґрунти. Сосни добре ростуть на піщаних ґрунтах, а смереки – на глинистих. Наша порада: у багатьох сортів хвойних свої вимоги до ґрунту. Тому при покупці рослини бажано з’ясувати у продавця, який склад ґрунту оптимальний для вподобаної вами хвойної культури.

     

Процес садіння

Висаджувати рослину у відкритий ґрунт треба дуже обережно, щоб не пошкодити кореневу систему, особливо тоненькі корінці. Саме вони забезпечують нормальний розвиток рослини. Перед посадкою в ґрунт рослину потрібно добре полити.

Для кращого приживання можна підживити її епіном. Садивна яма повинна бути в два рази більше кореневої системи, а коренева шийка (місце переходу стовбура в корінь) перебувати на рівні ґрунту. Після висадки рослину рясно полийте.

Наша порада: хвойні рослини погано переносять пересадку. Висаджуючи їх, обов’язково враховуйте діаметр крони дорослого дерева і залишайте достатню відстань між місцями насадження. Сланкі хвойники варто не загущати, на 1 м2 має бути висаджено не більше 2 таких рослин.

Повільнозростаючі хвойники висаджуйте на відстані 1-3 м один від одного, а швидкозростаючі – 3-5 м. Після посадки саджанця пристовбурні кола бажано замульчувати корою або гравієм. У більшості хвойних коренева система поверхнева, тому мульчування для них надзвичайно важливе. Воно допомагає рослині зберігати вологу в ґрунті, перешкоджає проростанню бур’янів, сприяє створенню рівномірного теплового режиму. Завдяки мульчуванню коренева система восени захищена від різкого промерзання ґрунту, а навесні – від швидкого відтавання.

Мульча створює ідеальні умови для розвитку під нею дощових черв’яків і ґрунтових бактерій, які покращують структуру землі і сприяють утворенню в ній балансу поживних речовин. Мульчування носить і естетичний характер – композиція хвойників має закінчений вигляд, мульча чудово відтіняє колір хвої.

У перший рік після висадки рослини в ґрунт саджанець вимагає ретельного догляду: йому треба забезпечити достатній полив (не рідше одного разу на тиждень), дощування (через день вранці або ввечері), просапування, підгодівлю, а також мульчування пристовбурних кіл.

У спекотний період молоді дерева бажано притіняти від яскравих променів сонця.

     

Полив і дощування

Різні види хвойних рослин вимагають різної частоти поливу. Але в будь-якому випадку полив повинен бути рясним і проводитися рано вранці або пізно ввечері. Особливо важливо, щоб рослина отримала досить вологи на зиму. Дощування в весняно-літній період для хвойників обов’язкове: завдяки йому хвоя очищається від бруду і пилу.

     

Підживлення

Для підгодівлі хвойних застосовуйте виключно мінеральні добрива. Гній категорично протипоказаний, навіть в малих дозах.

Добрива потрібні хвойним рослинам тільки для формування річного приросту. Але підживлення повинно бути дуже якісним і обов’язково містити азот, магній і 12-14 мікроелементів.

Наша порада: удобрюйте хвойні рослини два рази на рік: у травні (початок активної вегетації рослини) і в кінці серпня, коли починається підготовка до зими.

Ксенія і Мар’ян ШВЕД, садівники-експериментатори, м. Львів.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине