No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк боротися з паразитичними нематодами на полуничних грядках?

Як боротися з паразитичними нематодами на полуничних грядках?

Паразитичні нематоди – це дрібні хробаки, довжиною від 0,5 до 1 мм. На полуниці найчастіше зустрічаються сунична нематода, трохи рідше – стеблова. Вони висмоктують соки з рослин, на яких паразитують. Крім полуниці, вражають безліч інших культурних, декоративних рослин і бур’янів. Основний шлях зараження  для цих видів нематод – перенесення на нове місце з розсадою. Зимують […]

Паразитичні нематоди – це дрібні хробаки, довжиною від 0,5 до 1 мм. На полуниці найчастіше зустрічаються сунична нематода, трохи рідше – стеблова. Вони висмоктують соки з рослин, на яких паразитують. Крім полуниці, вражають безліч інших культурних, декоративних рослин і бур’янів.

Основний шлях зараження  для цих видів нематод – перенесення на нове місце з розсадою. Зимують в рослинах і бур’янах. Як наслідок, здоровий садивний матеріал має вирішальне значення в боротьбі з цими видами нематод. На даний момент в «Державному реєстрі пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні» немає нематоцидів, хімікатів для боротьби з цими видами нематод. Тому основними методами боротьби є агрономічні:

+ ретельний відбір садивного матеріалу;

+ перед посадкою, особливо якщо фітосанітарний стан садивного матеріалу невідомий, краще провести термічну обробку. Молоді кущі опускають в воду з температурою +48-50оС на 15 хвилин;

+ вибір сортів і гібридів, стійких проти ураження нематодами, наприклад Фестивальна, Десертна, Саксонка, Ракета, Внучка;

+ акуратний полив – на стеблах і листках не повинні довго залишатися краплі води, тому що це сприяє розвитку нематод;

+ регулярний догляд за посадками – просапування і проріджування;

+ при виявленні зараження в процесі вегетації – своєчасне прибирання уражених і ослаблених рослин, рослинні залишки і хворі рослини необхідно спалювати;

+ дотримання сівозміни. Пересадка кущів з інтервалом в 4 роки потрібна не тільки для отримання хорошого врожаю, але і дозволяє позбутися від багатьох шкідників. Не рекомендується розбивати грядки полуниці поблизу або після посадок картоплі, цибулі, часнику, квасолі, гороху.

Боротися з нематодою на полуничних грядках можна і за допомогою звичайних рослин.

Настій із чорнобривців. 1 кг рослин на 10 л води, настояти дві доби і застосовувати для поливу полуниці. Обробку проводити кілька разів з тижневим інтервалом.

Настій із календули лікарської. 1 ст. ложка сухої сировини на 1 л води, настоюємо протягом доби. Готовий засіб можна використовувати для захисту ґрунту від нематоди, поливаючи рослини два рази на місяць, а також для лікування — обробка в даному випадку проводиться кілька разів з тижневим інтервалом.

Цибульний настій. Необхідно взяти 400 г цибулі, подрібнити і залити відром води. Через добу настій фільтрують і поливають грядки 2-3 рази з тижневим інтервалом.

Настій із настурції великої. Беремо 250-300 г сировини і настоюємо в 5 л води протягом доби. Готовий розчин фільтруємо і використовуємо для поливу ураженої культури. Обробляємо рослини 2-3 рази з тижневим інтервалом.

Повністю ліквідувати нематод на ураженій ділянці без хімічних засобів неможливо, але реально зменшити чисельність до безпечної кількості, для цього профілактику і боротьбу зі шкідниками треба вести постійно.

С.Чистякова, головний фахівець-фітогельмінтолог Одеської обласної фітосанітарної лабораторії.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине