No menu items!
Пятница, 3 мая, 2024
ГлавнаяДачаСекрети врожайних овочевих грядок

Секрети врожайних овочевих грядок

Городні справи потребують чималої віддачі. Та нерідко сподівання бувають невиправданими, хоча й коштувало це немалих зусиль. Важливу роль в городництві відіграє планування майбутніх грядок, адже саме це допомагає впорядкувати ділянку та зробити її продуктивною. Варто дотримуватись деяких правил. Ділянку виділену під овочеві культури розбивають на 5-8 рівних частин. На кожній із них вирощують культури одного […]

Городні справи потребують чималої віддачі. Та нерідко сподівання бувають невиправданими, хоча й коштувало це немалих зусиль. Важливу роль в городництві відіграє планування майбутніх грядок, адже саме це допомагає впорядкувати ділянку та зробити її продуктивною. Варто дотримуватись деяких правил.

Ділянку виділену під овочеві культури розбивають на 5-8 рівних частин. На кожній із них вирощують культури одного сімейства. Наприклад: ділянка 1 – огірки, кабачки, патисони, кавун, диню; 2 — помідори, перець, баклажани, фізаліс; 3 — цибулю, часник; 4 — моркву, столовий буряк, петрушку, селеру, пастернак; 5 — капусту; 6 — картоплю; 7 — шпинат, салат, кріп, пекінську капусту та ін.; 8- горох, квасолю, боби, кукурудзу. Якщо город у вас невеликий, коренеплоди, цибулю, часник можна розмістити на одній грядці. Ранню зелень висаджують на одній грядці із більш пізніми огірками й помідорами, а бобові культури і кукурудзу — по периметру.

При розміщенні овочевих культур варто слідкувати, щоб на те саме місце рослини повертались на 4-5-й рік культивування. Це попереджає розповсюдження хвороб та шкідників.

При плануванні городу потрібно відвести окрему ділянку для вирощування багаторічних культур, із таким розрахунком, щоб грядка не заважала обробляти решту городу.

Овочеві культури мають різну тривалість вегетаційного періоду. Крім того, вони по-різному реагують на тепловий режим. Відповідно в рік на одному городі можна виростить 2-3 врожаї. Наприклад, до висіву огірків і висаджування розсади томатів можна отримати врожай редису, шпинату, салату, кропу та інших скоростиглих холодостійких культур. Після збору врожаю шпинату (після попереднього літнього посіву), в третій декаді квітня – на початку травня, висівають диню, спаржеву квасолю. А зібравши врожай, на їхнє місце можна висівати кріп на зелень та редиску.

Після збору врожаю цибулі на перо та моркви раннього посіву вирощують огірки та літню редьку.

В якості ущільнення використовують переважно цвітну капусту, кольрабі, салат, кріп, зелену цибулю, квасолю та ін. Так, в рядках ранньої картоплі часто висівають розрідженим способом квасолю, кабачки, патисони, гарбузи. Цукрову кукурудзу ущільнюють гарбузами. В міжряддях огірків та цибулі часто висаджують розсаду кольрабі, цвітної капусти, столового буряку. Дині та кавуни ущільнюють буряками, кукурудзою, пізньою капустою.

Сьогодні кожен з вас уже може почати розробляти свою «городню стратегію», яка допоможе в подальшому отримувати максимальну користь від праці на землі.

Лілія Харитоненко, с. Нова Маківка (Петрівське) Рокитнянського району Київської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине