No menu items!
Воскресенье, 5 мая, 2024
ГлавнаяДачаКиянка розробила власні способи підготовки насіння до висіву, котрі гарантують 100% сходи

Киянка розробила власні способи підготовки насіння до висіву, котрі гарантують 100% сходи

Лілія Валеріївна Харитоненко з с. Нова Маківка Київської області вже 15 років займається городництвом. А почалося все зі статті в одному тематичному журналі, де розповідалося про незвичайні і рідкісні сорти томатів: білі, смугасті, чорні, зелені з ароматом ківі, помаранчеві з ароматом персика. Лілія Валеріївна захотіла і собі такі на грядку. Як можна встояти перед такою […]

Лілія Валеріївна Харитоненко з с. Нова Маківка Київської області вже 15 років займається городництвом. А почалося все зі статті в одному тематичному журналі, де розповідалося про незвичайні і рідкісні сорти томатів: білі, смугасті, чорні, зелені з ароматом ківі, помаранчеві з ароматом персика. Лілія Валеріївна захотіла і собі такі на грядку. Як можна встояти перед такою рекламою. Перш за все городницю цікавив смак екзотичних томатів, але особливого захвату не сталося. Просто одні плоди були солодкими, інші — з кислинкою. Здавалось б таке розчарування повинно було зупинити Лілію. Та ні, вона вирішила йти далі. У мріях було — віднайти ідеальний сорт помідорів.

Через її руки пройшли півтори тисячі різноманітних сортів. Сьогодні зупинилася на 120 найкращих. У кожного з них є своя родзинка. Та головне для Лілії Харитоненко не форма, колір чи вага, а смак. Тому її колекцію можна назвати найсмачнішою.

На жаль, за станом здоров’я Лілія не може вдосталь ласувати томатами, проте своїми шедеврами вона щоліта дивує рідних та близьких їй людей. Вона вирощує помідори з гігантськими плодами, чері, сорти з різноманітним забарвленням, високорослі, низькорослі, для консервування, для салатів. Її город, наче дослідна ділянка.

Окрім томатів, на грядках ростуть кавуни, дині, гарбузи, огірки, перець, баклажани.

Майже усі городні рослини Л.В. Харитоненко вирощує через розсаду. За багатолітню практику вже виробила власні методи та способи підготовки насіннєвого матеріалу і люб’язно ділиться своїм досвідом з початківцями.

    

Основні способи підготовки насіння

Для отримання якісного садивного матеріалу городини важливим етапом є підготовка насіння до висіву. Адже не секрет, що навіть найбездоганніше за виглядом насіння може містити в собі спори бактеріальних і грибкових хвороб, що несе загрозу майбутньому врожаю. Виключенням є вже попередньо оброблене насіння, про що попереджає виробник продукції. Знезаражують його за допомогою хімічних препаратів та біометодів. Сьогодні поговоримо про безпечні й доступні всім методи знезараження насіння. Такі заходи підходять для насіння томатів, перцю, баклажанів, огірків, капусти, дині, кавунів.

     

Знезараження

Знезараження можна проводити як безпосередньо перед висівом, так і заздалегідь, тільки в першому випадку посівний матеріал після промивання ледь підсушують до сипучого стану, щоб було зручно висівати, а для подальшого зберігання насіння повинно бути повністю сухим.

Для знезараження можна використовувати один із трьох методів:

+ 10 крапель йоду розчинити в склянці теплої води, потім опустити насіння, добре перемішати і витримати протягом 2-3 годин;

+ 1 ст. ложку перекису водню додаємо на склянку води, насіння витримуємо протягом 20 хвилин;

+ 1 ч. ложку питної соди розчиняємо в склянці гарячої води, добре перемішуємо, охолоджуємо і засипаємо насіння. Витримуємо протягом 30 хвилин.

      

Пророщування

Не менш важливим етапом в підготовці посівного матеріалу є намочування та пророщування насіння перед висівом. Такі заходи на 5-7 днів прискорюють появу паростків, що сприяє отриманню більш раннього врожаю. Намочування насіння проводять при температурі +18-20оС в скляному, емальованому або ж пластиковому посуді. Дуже добрі результати дає намочування у талій воді.

Особисто я до води додаю біопрепарат фітоспорин-М, він вдало бореться зі збудниками бактеріальних і грибкових захворювань. Насіння в розчині витримують протягом доби, потім промивають, кладуть для пророщування у вологу тканину і поміщають у контейнер, який накривають зверху склом чи пластиковою кришкою. Варто слідкувати, щоб насіння не пересихало, тож для цього посівний матеріал час від часу зволожують із пульверизатора. Коли насіння почне проростати, його ледь підсушують та висівають у вологий грунт. У такий спосіб добре вирощувати моркву, буряк, петрушку, цибулю сіянку, та інші дрібнонасінні культури.

     

Загартування

Ще одним із найважливіших заходів у підготовці посівного матеріалу можна назвати — загартування насіння. Ця процедура підвищує стійкість овочевих культур до понижених температур. Найпростіший спосіб загартування — коротке проморожування насіння при низьких температурах. Насіння, яке вже частково проклюнулося, витримують в холодильнику протягом 1-3 днів при температурі 0+3оС, після чого висівають.

Такі заходи досить прості і доступні кожному, але не менш дієві і перспективні, отож експериментуйте, пробуйте і отримуйте добрий врожай! Слідкуйте за виданням, надалі буду ділитись власним досвідом, а в новому сезоні і добрими сортами городини.

Лілія Валеріївна ХАРИТОНЕНКОс. Нова Маківка (Петрівське) Рокитнянського району Київської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине