Статьи

Прикарпатець назвав сорт винограду, який не боїться примх погоди

Так було минулоріч у нас, на Прикарпатті, коли весняні приморозки знищили однорічні пагони, довжина яких вже сягала 5-15 см. Вегетація виноградних кущів після цього розпочалась із значним запізненням (майже на місяць) із сплячих і заміщуючих бруньок, але урожай був майже весь втрачений.

Бурштинові ґрона винограду

І як завжди буває в таких випадках, ще раз переконуєшся, що є сорти, які і в цих непростих умовах можуть потішити, але це, як правило, старі, перевірені досвідом і роками.

Сьогодні хочеться розказати поціновувачам виноградної лози про сорт Плевен, який в такий складний рік втратив всього 20% урожаю і традиційно показав стабільність і порадував своїми янтарними ґронами.

Характеристики сорту

— швидке нарощування вегетативної маси і практично її повне визрівання;

— адаптивність до частих змін погодних умов;

— добре запилення за будь-якої погоди, завдяки чому не буває горошіння й неодночасного дозрівання ягід;

— легке розмноження всіма можливими способами;

— висока транспортабельність і збереження урожаю як на кущах, так і після їхнього збору;

— хороший смак і достатньо великі і красиві ягоди;

— осами практично не пошкоджується.

Походження і особливості вирощування

Цей сорт отриманий в результаті схрещування сортів Італія та Янтар в інституті міста Плевен (Болгарія). Він характеризується раннім терміном дозрівання з вегетаційним періодом 110-120 днів. Урожай дозріває в першій половині серпня. Ягоди великі, жовто-зелені, жовті, при повному дозріванні — бурштинового кольору. Довжина ягоди 28-30 мм, ширина 20-24 мм, вага 7-10 г.

Грона середнього розміру, масою 0,4-0,7 кг. Форма ягід овальна. М’якоть м’яка, хрустка, має гармонійний смак з квітковими нотками, а при повному дозріванні присутній злегка мускатний смак.

Він росте і добре плодоносить на напівзатінених ділянках, прекрасно запилюється в умовах вітру і дощу. Плевен не вимогливий до ґрунту, доволі стійкий проти грибкових захворювань і шкідників, але профілактичні обробки необхідні.

Зберігається три місяці

Цей сорт характеризується великою силою росту. Листочки виростають темно-зелені, від середнього до більшого розміру, п’ятилопатеві, з розсіченням, гладкою поверхнею і без опушення зворотної сторони. Квітки двостатеві, в будь-яку погоду запилюються власним пилком. Крім того Плевен — це хороший запилювач для винограду з функціональним жіночим типом квітки.

Із ягід Плевена отримують відмінні соки і варення, компоти і джеми. Ягоди мають гарне цукронакопичення. Якщо ґрона Плевена розкласти в один шар на підстилку з соломи чи тирси, урожай можна зберігати протягом 3 місяців.

Цей сорт потребує нормування і обрізування на 8-12 вічок.

Плевен — оптимальний столовий сорт для вирощування на присадибній і дачній ділянці. Цей сорт підходить як досвідченому виноградарю, так і тому хто вирішив вирощувати сонячну ягоду вперше.

Цьогоріч Плевен дав гарний врожай красивих, великих, бурштинових ґрон.

Богдан ІВАНІЧОК, виноградар-експериментатор.

м. Івано-Франківськ.

Новое на сайте

  • Новости

Будьте осторожны: через эту соль взлетают крышки в консервации

Неправильно выбранная соль способна испортить всю зимнюю заготовку. Узнайте, какую соль не следует использовать.

07/07/2025 07:00
  • Новости

Как оформить пенсию украинцу, когда не хватает стажа

Минимальный страховой стаж, позволяющий украинцам выйти на пенсию, составляет 15 лет. А что делать тем,…

07/07/2025 05:33
  • Новости

Погода в Украине на понедельник, 7 июля

7 июля в Ивано-Франковской области ожидается дождь, на остальных территориях без осадков.

06/07/2025 22:36
  • Новости

Магнитные бури на понедельник, 7 июля 2025 года

Будут ли геомагнитные волнения в этот день?

06/07/2025 20:56
  • Новости

Гороскоп на неделю с 7 по 13 июля: мир меняет язык, и нам важно научиться говорить на нем

Неделя начинается с важного астрологического события — ингрессии Урана в знак Близнецы. Этот момент можно…

06/07/2025 20:42
  • Новости

Вкусный, полезный, освежающий десерт — лучшее, что можно придумать в жаркие летние дни

Хотите удивить гостей или просто побаловать себя чем-то лёгким и вкусным? Попробуйте десерт «Бульбашки» —…

06/07/2025 19:48