Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаСадівники з Чернівецької області розповіли про захист саду

Садівники з Чернівецької області розповіли про захист саду

Тетяна і В'ячеслав Кузь успішно займаються садівництвом і діляться своїм досвідом з початківцями.

Від батьків ми успадковуємо не лише зовнішність, темперамент, таланти, а й любов до рослин. Так, якщо ваші батьки або дідусі і бабусі плекали сад чи прикрашали ділянку квітами, то ви ймовірно займатиметесь тим самим. Яскравий приклад – подружжя Тетяна і В’ячеслав Кузь з м. Заставна Чернівецької області.

Поділився захопленням з дружиною

Любов до садівництва отримав у спадок В’ячеслав. З раннього дитинства він слідкував за роботою тата і мами, сам їм допомагав, йому подобалося спостерігати за тим як маленьке деревце стає великим, потім покривається ніжним цвітом, далі смачними плодами. У садку завжди видно результат своєї роботи.

Своїм захопленням рослинництвом В’ячеслав по-доброму поділився з дружиною Тетяною. Спочатку їй було важкувато, незвично, адже робота на землі – не така легка, як здається на перший погляд. Робочий день починається на світанку і закінчується з останніми променями сонця, які ховаються за обрій.

Аби сад щедро плодоносив, треба подбати про своєчасний догляд, захист від шкідників і хвороб. Подружжя намагається працювати на випередження. Напровесні обов’язково В’ячеслав і Тетяна оброблять свій плодовий сад мідним купоросом (проти грибкових хвороб), препаратом Брунька (проти хвороб і шкідників, що зимують під корою) або інсекто-акарицидом Препарат 30В. Якщо раптом, з якихось причин до розпускання бруньок не встигли провести обробку, можна обприскати плодові дерева та виноградник фунгіцидом Чемпіоном.

Проти довгоносика дієвою буде обприскування плодових дерев, коли тріскається брунька, інсектицидом Актара або Енжіо.

Осіння обробка саду

Восени, після листопаду, подружжя радить провести обробку сумішшю цинку і бору, вони захистять рослини від обмороження і допоможуть гарно перезимувати.

Звісно, іноді однієї лиш профілактики замало, в останні роки хвороби і шкідники просто окуповують наші сади. За перших проявах хвороби треба відразу братися за обприскувача.

Так, якщо молоді листочки на персику почервоніли і скрутилися – це ознака небезпечного захворювання курчавості. Провокують появу цієї хвороби різкі перепади температури, підвищена вологість повітря. Найчастіше вона проявляється навесні або влітку, коли ночі стають прохолодними, а вдень — спекотно. Пошкоджене листя з гілочками краще видалити і спалити за межами присадибної ділянки, а дерево обробити Хорусом+Скор+Моспіланом.

До речі, В’ячеслав вже давно відмовився від формування персика у вигляді чаші. На власному досвіді переконався у тому, що у дерева обов’язково повинен бути міцний і здоровий центральний стовбур, який забезпечуватиме і плоди, і усе дерево поживними речовинами. Так, дерева, сформовані у вигляді чаші добре провітрюються і прогріваються сонцем, але гілочки можуть ламатися під вагою плодів. А коли є стовбур і гілочки, котрі розміщуються кількома поверхами навколо нього, не загущаючи одна одну, то дерево дає смачні і соковиті плоди.

Відмовилися від мульчування

Також у своєму саду подружжя не застосовує мульчування. Пристовбурне коло (1х1 м) повинно бути чистим без бур’янів і сухої соломи чи листя. А ось в міжряддях саду трава може рости. Захистити кореневу систему від перегріву чи морозу можна і агроволокном. Просто в мульчі часто прописуються різноманітні комахи, більшість із яких є шкідниками. Зимують вони у тепленькій мульчі, а навесні піднімаються по дереву робити свою погану справу.

Будь-який сад починається з садіння. Найсприятливішим часом В’ячеслав і Тетяна вважають осінь, хоча за бажання можна висаджувати саджанці і навесні, але до розпускання бруньок.

В садивну яму садівники вносять лише сухий перегній і більше нічого не потрібно. Деревце розміщають у ямці так, щоб місце щеплення знаходилося між сходом і півднем. Практикують сухе садіння, тобто безпосередньо в яму воду не наливають, лише після того, як саджанець буде висаджений у борозенки виливають пів відра води, щоб ґрунт ущільнився і корінці зайняли своє місце. Після всотування води можна долити ще пів відра, а зверху присипати сухим шаром ґрунту. Цієї вологи достатньо, аби саджанець прижився і навесні пішов у зростання.

В саду подружжя Кузь росте безліч культур: сливи, персики, груші, вишні, черешні, яблуні, виноград. Кожній рослині потрібен індивідуальний підхід і постійний догляд. А ще, молоді садівники завжди знаходять час на спілкування з колегами, початківцями, допомагають їм порадами, діляться досвідом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про захист саду від моніліозу.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине