No menu items!
Четверг, 18 апреля, 2024
ГлавнаяДачаУ прикарпатця картопля росте "деревом"

У прикарпатця картопля росте «деревом»

Багато хто, прочитавши назву – картопляне дерево, іронічно посміхнеться, мовляв є уже бананове, малинове, томатне, полуничне і т.д. А тут ще й картопляне.

Саме так, картопляне дерево. Правда, картоплю з нього ви збирати точно не будете, проте квітками, схожими на картопляні, милуватиметесь все літо.

Формую кулею або кущем

Рослина любить сонячне, захищене від вітру місце. Квітує до перших осінніх заморозків буйно та пишно. На ніч квіти закриваються і тільки з першими променями сонця вони знову відкриваються. Якщо уберегти від заморозків, занести на ніч у приміщення чи прикрити, то цвістиме до зими.

Походить картопляне дерево з Південної Америки, належить до родина пасльонових — паслін Рантоннеті. На батьківщині у рослини після цвітіння зав’язуються плоди, які можуть бути як їстівні, так і отруйні. Впродовж багатьох років вирощування на моїх рослинах плоди не зав’язувались. Форма виведена як декоративна для використання у ландшафтному дизайні. Легко піддається формуванню на невисокому штамбі кулеподібної форми, або кущем. Позитивно реагує на стрижку. Чим більше стригти рослину, тим краще наростають молоді тоненькі пагони, на яких розквітають блакитні або білі ніжні квіти.

Розмножується картопляне дерево досить просто. Варто встромити в родючу землю гілочку, зробити над нею імпровізований парничок, як вона за деякий час приживеться і навіть у той самий рік зацвіте. Якщо бажаєте мати форму куща – прищипніть верх пагонів. Штамбову форму необхідно «виховувати» з початку росту. Вибираємо верхню пряму гілочку і підв’язуємо до тростини. За один сезон можна виростити штамб бажаної висоти. Всі бокові гілки впродовж вегетації вирізати. Прищипнувши на потрібній висоті, рослина починає розгалуження гілок у різні боки. Тростину знімаємо в наступному сезоні, коли штамб здерев’яніє.

Краще зберігати у підвалі

Висаджую свої рослини у контейнери в родючу городню землю із додаванням універсальної. Землесуміш може бути довільна, головне – водо- і повітропроникною. Підживлюю один раз на десять днів органічними і магазинними водорозчинними добривами.

На зиму заношу контейнери в підвал чи гараж, де вони залишаються до травня. Коли минає загроза нічних заморозків виношу у садок. Перевалюю у більші горщечки або у ті ж самі, розплутавши трохи коріння і вкоротивши майже до половини.

Цього року висадив два деревця у відкриту землю. Думаю, що так вони будуть квітувати ще краще і пишніше. Восени з грудкою землі відправлю у будь-яку ємність і занесу до наступної весни до підвалу. Взимку, у міру висихання ґрунту, трохи поливаю. Щоб краще зберігалося коріння, обсипаю вологою тирсою. Із оприскувача інколи обприскую крону. І ще одна важлива деталь. Весною складається враження,що картопляне дерево засохло і загинуло. Гілочки, здається, геть сухі. Не хвилюйтесь. Ваше деревце оживе, як тільки настане на те пора.

Картопляне дерево. Цікава екзотична рослина, яка прикрасить будь який сад і квітник.

Богдан ГАМОРАК, садівник-експериментатор.

м. Тлумач Івано-Франківської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине