No menu items!
Суббота, 27 апреля, 2024
ГлавнаяДачаПро корисні властивості сафлору

Про корисні властивості сафлору

Про цю квітку я знаю з раннього дитинства. Щороку вона росла у маминому квітнику. Мама називала її ласкаво «світлушка». Мабуть, тому що цвіте і визріває там, де багато сонця. Тільки в дорослому віці, коли сама стала вирощувати квіти, дізналася, що справжня її назва сафлор фарбувальний (красильний).

Для олійної промисловості

Сафлор красильний – однолітня рослина з родини складноцвітих. Коріння стрижневе, сильно розгалужене, проникає на глибину до 2 м. Стебла прямі, розгалужені й голі, висотою до 90 см. Листя має на кінцях невеличкі зубчики з шипами. Суцвіття виглядає як корзинка діаметром до 3,5 см, на одній рослині їх може бути до півсотні.

Ця рослина південного походження, батьківщиною її вважають Ефіопію чи Індію. За іншими даними – Афганістан або Єгипет. Саме в Єгипті сафлор використовували у XVI столітті до н.е. для виготовлення фарби. Нею фарбували пов’язки для мумій.

Китайські медики знали про цілющі властивості сафлору ще у 1061 році. В Європу його завезли араби у 1551 році.

Виявляється, що сафлор – не просто квітка, що росте на клумбі, а це майже соняшник. Він використовується в олійній промисловості. Насіння сафлору містить 30-40% олії з високим вмістом лінолевої кислоти. Ця речовина не утворюється в організмі, а потрапляє до нього лише з їжею.

Допомагає стабілізувати глюкозу

Сафлор, як лікарський засіб, містить інулін, який регулює функцію щитовидної залози, сприяє розширенню судин, покращує кровообіг, стимулює виділення шлункового соку, здатен виводити пісок із жовчного міхура та знімати спазми у кишківнику, нормалізувати рівень глюкози у крові.

Сафлорова макуха, яка містить 15-40% білку, є цінним кормом для сільськогосподарських тварин. Також для годівлі використовують шрот з цієї рослини (в його складі 16-24% протеїну і 30-37% клітковини). Насінням сафлору годують птахів.

Визнаний сафлор і як сировина для біопалива. Він чудовий медонос, що забезпечує стабільно високий взяток.

Не любить похмурої і вологої погоди

Квітки мають дивну особливість: вони починають квітнути жовтими або помаранчевими, а закінчують — червоними. Запилення перехресне, переважно за допомогою бджіл (трубчаста форма квіток найбільш комфортна саме для цих комах). Самозапилення теж можливе, але при ньому врожайність падає на 10-25%.

Насіння проростає за температури ґрунту +2-3оС, вруна витримують до -5-6оС. У фазах цвітіння і дозрівання сафлор особливо потребує тепла. Якщо погода похмура і волога, квітки погано запліднюються, корзинки починають гнити. Саме тому сафлор рекомендовано висівати у південних і центральних регіонах України. На півночі він може вирости, але не дасть бажаного врожаю.

Через те, що сафлор – рослина континентального сухого клімату, вона витрачає вологу дуже економно. До ґрунтів невимоглива, може рости на солонцюватих і засолених землях. Якщо висадити на більш родючих ділянках, врожай значно підвищиться.

Збирають сафлор при повному дозріванні, коли всі рослини і корзинки пожовтіли, а насіння цілком дозріле. Насіння білосніжне, схоже на дитячі зуби. Якщо його змолоти на кавомолці і додати до шампуню, мити ним голову – це найкращий засіб від випадіння волосся.

Лідія Ксенофонтівна БОНДАРЕНКО.

м. Гола Пристань Херсонської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине