No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк зупинити совку: дієві методи боротьби

Як зупинити совку: дієві методи боротьби

Минулого літа, крім виснажливої спеки, городникам і садівникам нашого краю чимало нервів зіпсувало нашестя всіляких совок - помідорної, бавовняної, городньої, які нахабно дірявили перець і помідори, кукурудзу і горох, яблука і груші, і навіть плоди граната.

Особливо шкідливою серед них є бавовняна совка, так як у неї вовчий апетит і вона майже всеїдна — пошкоджує 120 видів рослин, у тому числі солодкий перець, томати, кукурудзу, горох, сою. Розмах крил метелика бавовняної совки не перевищує 3-4 см, забарвлення метелика непоказне, самка забарвлена в червоно-бурі тони, самець – біло-салатні. Вони активні лише в сутінках і вночі, тому і важко візуально визначити їхню кількість.

Зимують лялечки, як правило, в ґрунті, на глибині 8-10 см. Метелики вилітають при прогріванні повітря до 17-20оС, землі — до 16оС. Кожна самка відкладає 300 і більше яєць на верхні частини рослин, причому розподіляє не більше 2-3 штук в одній кладці. Для відкладання яєць метелики потребують додаткового живлення нектаром.

Гусениці пошкоджують бутони, квітки, зав’язі, вигризають насіння в помідорах, зерна в качанах кукурудзи. Терміни вильоту молодих особин кількох поколінь метеликів можуть продовжуватися за теплої осені до жовтня-листопада. Велику роль в боротьбі з совками відіграє застосування феромонних пасток, що дозволяють не тільки скоротити число статевозрілих особин метелика, а й уточнити час їх масового вильоту.

До біологічних методів захисту від навали совок належать комаха трихограма, хижий клоп, габробракон і інші ептомофаги (хижі комахи і паразити). Проти багатьох хімічних інсектицидів совки стійкі.

З препаратів, що знищують совку фахівці рекомендують застосовувати Золон — інсектицид з високою початковою токсичністю. Після обробки рослин, загибель комах і їхніх личинок відбувається протягом перших 48 годин. Тривалість захисного ефекту — 15-21 день. До переваг цього препарату відноситься і збереження високого рівня дії навіть при зниженні нічних температур до 10-12оС.

Ефективними є також бакові суміші фосфорорганічних і піретроїдних препаратів: Золон + Карате, Децис Форте + Золон, Шерпа + Золон. Але застосовувати їх на городніх культурах можна лише на початку літа, коли плоди ще не починають зріти. Найбільш перспективним у боротьбі з совкою є використання препаратів нового покоління. Вони пригнічують синтез хітину, який викликає загибель личинок при переході їх з однієї стадії розвитку до іншої. Представником цієї групи на українському ринку є препарат Матч -050WG, який успішно застосовується для захисту городніх культур від совок і кліщів. Препарат екологічно безпечний. Ним проводять одну обробку проти кожного покоління совок. Дієвим превентивним заходом боротьби з совками є зяблеве перекопування землі на присадибній ділянці після настання стійкої холодної погоди.

Раніше ми розповідали, що в томатах з Турції знайшли карантинного шкідника.

Тетяна ЛЯШЕНКО.

м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине