No menu items!
Среда, 24 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧому весняні дощі не на користь ожині і смородині

Чому весняні дощі не на користь ожині і смородині

Ми всі з нетерпінням чекаємо дощів, проте весняні безперервні дощі, а також низька температура повітря і ґрунту негативно позначаються на розвитку всіх культур. У ягідних кущів через низьку суму активних температур затримується розвиток, а маточники суниці взагалі перестають рости.

У ожини при таких весняних погодних умовах по всій довжині пагонів можуть сформуватися бруньки, але плодушки на них будуть недорозвиненими. Коли починають дозрівати ягоди ожини, дощ дуже ускладнює збирання врожаю. Ягоди будуть мокрими, нетоварними. Справа в тому, що затяжні дощі не тільки ущільнюють ґрунт, перешкоджаючи доступу кисню до коренів рослин, але і вимивають в його нижні шари всі поживні речовини і мікроелементи, необхідні для накопичення цукру і дозрівання ягід. У зоні залягання коренів не залишається практично нічого «їстівного» для рослин.

Які прийоми допоможуть виправити ситуацію? Якщо в результаті рясних дощів, рослини недоотримують кисень і необхідні поживні речовини, всі ягідні культури потребують додаткового харчування. Врятувати врожай допоможе внесення в ґрунт комплексних добрив нового покоління — препаратів Field-Cote, Osmocote і їм подібних. Їхні гранули, які містять азот, фосфор і калій, знаходяться в оболонці з органічної смоли. Живильні речовини і мікроелементи поступають з гранул в землю поступово, протягом тривалого періоду часу — від чотирьох до восьми місяців.

Як тільки сезон дощів закінчиться і вигляне сонце, на ділянках, де застосовувалися звичайні добрива, є ризик появи хлорозу. Тепло після дощів може спровокувати бурхливе зростання зеленої маси, якій катастрофічно не вистачатиме харчування. Щоб виправити ситуацію, слід обробити рослини по листю комплексними мінеральними водорозчинними добривами з мікроелементами (препарат обов’язково повинен містити велику кількість магнію). Приблизно через два тижні після їх внесення листя набуде характерного зеленого забарвлення, і рослини продовжать зростання.

Олег САВЕЙКО.

с. Хорішки Полтавської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине