No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНовинки винограднику: сподівання і реальність

Новинки винограднику: сподівання і реальність

Ще один виноградний сезон позаду. Яким же він був для нас виноградарів-любителів, минулого, не дуже сприятливого для рослин, року? Декому він приніс розчарування, іншим надію на майбутні врожаї, більшості ж, в тому числі і автору, віддячив щедрим врожаєм за догляд і турботу. В цьому номері часопису хочу розповісти про новинки, які ростуть на моєму винограднику […]

Ще один виноградний сезон позаду. Яким же він був для нас виноградарів-любителів, минулого, не дуже сприятливого для рослин, року? Декому він приніс розчарування, іншим надію на майбутні врожаї, більшості ж, в тому числі і автору, віддячив щедрим врожаєм за догляд і турботу.

В цьому номері часопису хочу розповісти про новинки, які ростуть на моєму винограднику і вперше «показали» врожай, тому очікувати, що змін в якості не буде, марно. Вони можуть бути як в кращу, так і в гіршу сторони і підтвердити наші надії або спростувати їх може лише час — кілька сезонів плодоношення. Що ж показали новинки минулого нелегкого сезону. Розпочну в порядку достигання.

Подарок Нєсвєтая — середньо-сильноросла столова гібридна форма (г.ф.) винограду дуже раннього строку достигання. Минулого літа в умовах Черкащини врожай достиг 1 серпня. Враховуючи, що того несприятливого для рослин сезону розвиток і дозрівання ягід затримувалися на 7–10, а то і більше днів, можна припустити, що за сприятливих умов вирощування дозрівання ягід буде в останній декаді липня. Грона, як для першого врожаю, середні, вагою 300-500 г, середньощільні, мають товарний вигляд. Ягоди рівномірні, великі, вагою 10-11 г, темно-синього кольору, тверді, з хрумкою м’якоттю і високим цукронакопиченням, з легким мускатним ароматом. Не тріскаються, дуже довго зберігаються на кущі без втрати смакових і товарних якостей. Останні 2 ґрони були зрізані з куща в кінці жовтня. Визрівання лози добре. Стійкість проти хвороб на рівні 2,5-3 балів. Відносно морозостійкості, то доведеться повірити автору форми Є. Павловському — мінус 22оС. Як і увесь виноградник, кущ був укритий агроволокном і п.е. плівкою. Зимівлю переніс добре. В зв’язку з навалою ос прийшлося вжити заходів по їх знешкодженню.

Байконур — сильноросла г.ф. винограду столового призначення того ж автора. Щеплена на г.ф. СК-28. Раннього строку достигання. Залишено 5 суцвіть, ґрона яких до кінця літа набрали вагу 500-700 г. Врожай був зрізаний 10 серпня за винятком однієї ґрони, яка зберігалася на кущі до середини жовтня без зміни смакових і товарних якостей. Грона циліндроконічні, мають гарний товарний вигляд. Ягоди овально-видовжені, рожево-фіолетові, дуже великі (12-14 г), рівномірні, без горошіння, тверді з хрумкою м’якоттю, хорошого гармонійного смаку. Цукронакопичення високе. Від надмірної вологи не тріскаються. Визрівання лози добре. Стійкість проти хвороб на рівні 2,5-3 балів. Морозостійкість -23оС (за автором форми). Одна із кращих товарних форм.

Армані — сильноросла г.ф. столового призначення. Автор А. Бурдак. Строк достигання ранній. Врожай був зрізаний 10 серпня. Про дозрівання ягід першими дізналися оси. На кущі залишено 8 суцвіть, ґрона яких на момент дозрівання були вагою 500-800 г. Грона середньощільні, мають гарний товарний вигляд. Ягоди округлі, червоно-фіолетові, дуже великі, вагою 14-16 г., м’ясисто-соковиті, приємного гармонійного смаку. Від надмірної вологи не тріскаються. Контрольне ґроно на кущі збереглося добре і було зрізане в 20 числах жовтня. Визрівання лози добре. Стійкість проти хвороб на рівні 3-х балів. Морозостійкість (за автором форми) -23оС. Одна з кращих г.ф. з окрашеною ягодою.

Смарагд — гібридна форма столового призначення, виведена народним селекціонером М. Вишневецьким. Щеплена на сорті Августин (Плевен). Сильнорослий. Строк достигання ранній — врожай зрізано 20 серпня. Під час цвітіння було залишено 6 грон, вага яких при дозріванні становила 600-1000 г. Ягода округла, біло-жовтого кольору, дуже велика (більша за ягоди г.ф. Талісман), вагою 16-18 г. М’якоть м’ясисто-соковита приємного гармонійного смаку. Горошіння ягід зустрічається дуже рідко. Не тріскаються. Для боротьби з розтріскуванням автор в розмові радив під час дозрівання ягід підживлювати кущі калієм. Думаю, що в моєму випадку мені допомогло крапельне зрошування. Визрівання лози добре — майже на всю довжину. Стійкість проти хвороб на рівні 3-х балів. Морозостійкість (за автором форми) -24оС. Одна із самих великоягідних г.ф., з дуже гарним товарним виглядом ґрон та ягід.

Велес — нова безнасіннєва г.ф. винограду раннього строку достигання. Сильнорослий. Дуже врожайний. Викинув більше десятка суцвіть, з них залишено шість. Вага ґрон при дозріванні становила 1500-2700 г. Гроно не щільне, крилате. Ягоди рожево-червоні, солодкі, з легким мускатом, середньою вагою 3-4 г., окремі до 5 г. Стимуляторів не застосовував. Нижні ягоди в ґронах дозрівають дещо пізніше, тому в майбутньому їх просто буду видаляти. В окремих ягодах зустрічаються м’які рудименти. Врожай зрізано 20 серпня і відправлено на «сушку». Не тріскався. Осами вражається посередньо, але краще не допускати їх до ягід. Із-за великих ґрон вести боротьбу з ними складно. Стійкість проти хвороб на рівні 3-х балів. Морозостійкість за автором г.ф. В. Загорулька -21оС. Велес — одна з самих найтоварніших безнасіннєвих форм.

Переяславська Рада — сильноросла г.ф. столового призначення, ранньо-середнього (у мене) строку достигання. Перша дегустація ягід кінець серпня — багато кислоти. Повне дозрівання — середина вересня. На кущі залишено 4 ґрона, які на момент збирання врожаю були масою 300-500 г. Грона середньощільні, циліндроконічні. Ягоди овально-видовжені, м’ясисті, червоно-рожеві, дуже великі вагою 13-15 г. Смак гармонійний. Тріскається від надмірної вологи. Стійкість проти хвороб залишає бажати кращого, особливо проти оїдіуму. Залишив ще на сезон, після якого буде зроблено остаточний висновок.

Зрозуміло, що наведені мною характеристики залежать від умов вирощування, місцевості та інших факторів, тому в інших виноградарів вони можуть відрізнятися в ту чи іншу сторону.

В статті я назвав не всі сорти і г.ф., які вперше заплодоносили на моєму винограднику. Непогане враження залишили Вєліка, Пам’яті учителя, Подарок Ірині, Юпітер, Ландиш, Розмус (якщо не враховувати завищені в багатьох каталогах виноградарів розміри його ягід 35х35 мм). Через погане запилення і горошіння ягід викликає сумніви г.ф. Назарій. Потрібно ще сезон, щоб зробити остаточні висновки щодо цієї г.ф.

Віктор Пришляк, виноградар-аматор. смт Маньківка, Черкаська обл.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине