Ключові тези:
- Дослідження японських вчених показало, що тригонеллин у кавових зернах покращує просторове навчання та пам’ять у літніх мишей.
- З’єднання пригнічує нейрозапалення та підвищує рівні нейротрансмітерів, як дофамін і серотонін, що може запобігти віковому когнітивному спаду.
- Результати, опубліковані в журналі Neuroscience, відкривають шлях до нових ліків для лікування деменції.
Японські вчені з Університету Цукуба виявили, що тригонеллин (TG) – алкалоїд з кавових зерен – покращує когнітивні функції. У дослідженні на літніх мишах, які мали дефіцит пам’яті, TG у дозі 5 мг/кг на день протягом 30 днів значно підвищив продуктивність у тестах на просторове навчання. Це пов’язано з впливом на гіпокамп, структуру мозку, що зменшується з віком.
Про відкриття повідомив науковий журнал Springer Nature Link.
Раніше ми розповідали: як вчасно розпізнати захворювання нирок.
Як кава покращує когнітивні функції
TG, як і кофеїн та ніацин (вітамін B3), утворюється під час обсмажування кави. Він також є в пажитнику та редьці, але в каві – у високих концентраціях.
TG пригнічує нейрозапалення, блокуючи шляхи утворення прозапальних цитокінів. Крім того, алколоїд підвищує рівні ключових нейротрансмітерів: дофаміну, норадреналіну та серотоніну, що забезпечують нормальну роботу мозку. Це може стати основою для розробки препаратів проти вікової втрати пам’яті.
Вчені зазначають, що результати дослідів на мишах обіцяють чудові перспективи для людей, але потрібні клінічні випробування.
Читайте також: