Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСкарби у нас під ногами: чим корисний сухоцвіт багновий

Скарби у нас під ногами: чим корисний сухоцвіт багновий

Этот материал также доступен на русском языке
Сухоцвіт багновий — однорічна трав'яниста сірувато-зелена, сіра або білувата рослина родини айстрових (складноцвітих). Цвіте з червня до серпня.

Чим корисний сухоцвіт багновий

Росте сухоцвіт на вологих, болотистих місцях, по берегах річок і озер, у канавах – у лісових і північних лісостепових районах України.

Настої і відвари сухоцвіту розширюють периферичні судини, знижують артеріальний тиск, уповільнюють ритм серця, посилюють перистальтику кишечника, прискорюють зсідання крові, мають протизапальні, в’яжучі, антибактеріальні, спазмолітичні і заспокійливі властивості.

Застосування сухоцвіту показане при гіпертонічній хворобі (у початковій стадії), безсонні, стенокардії. При лікуванні гіпертонічної хвороби терапевтичний ефект можна посилити одночасним прийманням ножних ванн з напаром сухоцвіту.

Настій сухоцвіту є ефективним засобом при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, покращується загальне самопочуття, хворі набирають ваги). При виразковій хворобі сухоцвіт краще використовувати в поєднанні з синюхою голубою.

Як зовнішній засіб препарати сухоцвіту (мазь, настої на воді та олії) використовують для ран, що погано гояться, і опіків. Застосовують сухоцвіт і в гомеопатії.

Застосування

Внутрішньо

Настій трави сухоцвіту (10 г, або 2 столові ложки сировини на 200 мл окропу) по половині — третині склянки 2—3 рази на день після їди.

Зовнішньо

  • Настій трави для пов’язок і зрошувань (готують, як у попередньому прописі).
  • Ножні ванни з настою трави (50 г сировини на 1 л окропу, кип’ятять 5 хвилин, настоюють і розводять 10 л води з температурою 35—37 градусів) тривалістю 30 хвилин.
  • Мазь для змащування уражених ділянок шкіри (5—10 г подрібненої на порошок сировини на 50 г мазевої основи).
  • Настій на олії (50 г сировини на 1 л лляної олії, настоюють 2 тижні) для змащування уражених ділянок шкіри.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні