Питання читачки:
– Мені 53 роки. Коли хворію на грип, не можу нічого ні пити, ні їсти. Хоча знаю, що корисні курячий бульйон, грибний суп. Допустимо кілька днів поголодати?
Відповідає лікар-методист Отто Стійка:
— Чітких рекомендацій, як харчуватися при грипі, немає. Вважаю, що слід орієнтуватися на свій апетит. Не критично, якщо ви на день-два відмовитеся від їжі, коли лежите в ліжку. Але за умови, що немає хронічних захворювань, наприклад, цукрового діабету.
Щодо того, чим краще харчуватися, то і курячий бульйон, і грибний суп краще, ніж, наприклад, солодка манна каша. Гриби мають специфічні властивості, які допомагають імунітету.
А солодкі страви та цукор можуть спровокувати запальний процес, «підштовхнути» розвиток атеросклерозу, сприяти відкладенню жиру – і підшкірного, і у печінці.
Але повністю виключити солодощі не можна – їх треба максимально обмежити. Намагайтеся пити чай без цукру або кладіть на велику чашку одну або половину чайної ложки.
Корисні заморожені або перетерті з невеликою кількістю цукру ягоди – малина, смородина. Заливши їх теплою водою, можна отримати чудове питво.
Взимку не варто зловживати жирними та смаженими продуктами з таких міркувань як «холодно та організму потрібна енергія». Тяжка їжа не додасть вам сил, а лише зайві кілограми. Взимку потрібно збалансувати харчування.
За матеріалами fakty.ua