Новини

Вчені відповіли на запитання, чому ми забуваємо те, про що тільки-но думали

Раніше ми писали про хронічну втому: чому вона виникає і як з нею боротися.

Коли мозок «жонглює» різною інформацією, багато що може вислизнути з уваги. Ви колись входили в кімнату і забували, навіщо прийшли, чи збиралися щось сказати, але тут же втрачали нитку думки? Це з особливостями роботи нашої пам’яті.

Розуміння того, чому ми забуваємо, вимагає насамперед розуміння того, як працює наша пам’ять, а також розвінчання деяких міфів про пам’ять.

“Пам’ять – це не просто щось, – зазначила Live Science професор психології Північно-Східного університету Сюзанна Джеггі.- Існують дуже різні компоненти пам’яті, і вони також пов’язані з різними когнітивними процесами”.

Існує два основні типи пам’яті: довготривала та робоча.

Довготривала пам’ять зберігає інформацію на тривалий термін – від декількох годин до всього життя. Робоча пам’ять утримує думки на лічені секунди чи хвилини.

Робоча пам’ять обмежена і може одночасно утримувати лише 4–7 фрагментів інформації, таких як слова чи цифри. Мозок перемикається між цими фрагментами, і якщо увага йде на щось інше, попередні думки можуть легко забути. Щоб звільнити місце для нової інформації, мозок швидко стирає те, що не встигло перейти у довготривалу пам’ять.

Багатозадачність також негативно впливає пам’ять, оскільки мозок неспроможна ефективно виконувати кілька завдань одночасно. Коли ми намагаємося “жонглювати” думками, одна з них неминуче випадає. Крім того, забування частіше відбувається при втомі, після вживання алкоголю або віком, коли функції пам’яті починають знижуватися.

Але для тих, хто регулярно стикається з тим, що думки вислизають із голови, вчені дають кілька порад, що ґрунтуються на фактичних даних.

Щоб взагалі не забувати так багато речей, вчені рекомендують не займатись багатозадачністю. Професор Джегі радить, що робити, якщо думка вже пішла.

“Відтворення контексту може допомогти”, – сказала вона. Це означає повернення в кімнату, де ви були до цього, або повторення своїх думок. Ці контекстні підказки можуть дати мозку додатковий імпульс, необхідний для того, щоб повернутися на кілька секунд тому у робочій пам’яті та витягти думку, перш ніж вона повністю зникне.

Читайте також:

 

Новое на сайте

  • Новини

Експерти назвали марки найкомфортніших автомобілів для пенсіонерів

Вихід на пенсію повинен бути тоді, коли ви нарешті подорожуєте, проводите час із сім'єю та…

05/10/2024 18:26
  • Новини

У цьому салаті ідеально поєднуються солодкість груші та особливого сиру

Елегантний, але дуже простий рецепт салату з грушами, чудово підходить для вечері чи обіду. Це…

05/10/2024 17:34
  • Новини

В Україні змінилися правила надання допомоги для ВПО – як не втратити гроші

Держава продовжить підтримувати виплатами більш ніж 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Водночас продовжуватимуть більш цільові…

05/10/2024 15:44
  • Статті

Топ-9 помилок при купівлі вживаних авто

Купівля вживаного автомобіля потребує особливої ​​уважності та його ретельної перевірки. Автомобілі з пробігом часто ховають…

05/10/2024 14:14
  • Новини

Як правильно збирати врожай у жовтні, – корисні поради садівників

Жовтень — це перехідний місяць між літом і зимою. У цей період ще триває збір…

05/10/2024 13:46
  • Новини

Ця страва подарує вам незабутні відчуття: смак курки переплітається з неймовірним секретним соусом

Осінь - не привід сумувати! Це прекрасна можливість приготувати безліч смачних страв з простих осінніх…

05/10/2024 12:22