Вівторок, 17 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі засоби допоможуть при невигойних виразках на шкірі

Які засоби допоможуть при невигойних виразках на шкірі

Этот материал также доступен на русском языке
Часто виразки з'являються у людей похилого віку — тих, хто страждає на діабет, варикоз, захворювання периферичних артерій. Трофічні виразки зазвичай локалізуються в області стопи, кісточки або гомілки. Вилікувати їх дуже складно, а через застою крові у венах можуть утворюватися тромби.

Як вчасно розпізнати та вилікувати трофічні виразки

Трофічні виразки зазвичай локалізуються в області стопи, кісточки або гомілки. Вилікувати їх дуже складно, а через застій крові у венах можуть утворюватися тромби. Часто виразки з’являються у людей похилого віку – тих, хто страждає на діабет, варикоз, захворювання периферичних артерій. Крім того, поява трофічних виразок можлива при великих опіках або обмороженнях, травмах від електрики або радіації.

Поява трофічних виразок у людей похилого віку також пов’язана з хронічними порушеннями кровообігу, зайвою вагою, малою рухливістю, віковими змінами імунної системи, уповільненою регенерацією шкіри. Додатковими факторами утворення трофічних виразок можуть стати недотримання правил особистої гігієни, гнійничкові та грибкові інфекції, носіння незручного взуття та утворення мозолів.

У діабетиків найчастіше виразки з’являються на великому пальці ноги, п’яті та в підошовній ділянці. У найважчих випадках ушкоджуються сухожилля, суглобові сумки та кістки. Такі пошкодження шкіри гояться дуже довго, а якщо їх не лікувати, можливим є поширення інфекції аж до гангрени та сепсису.

Як профілактика необхідно своєчасно лікувати захворювання, які можуть спричинити порушення кровообігу в кінцівках. Також потрібно вести здоровий спосіб життя, контролювати вагу, вживати більше клітковини, свіжих овочів та фруктів.

Лікувати трофічні виразки самостійно категорично не можна, потрібно звертатися до фахівця, тому що допомогти може лише професійна терапія. Усі народні засоби можна використовувати лише з дозволу лікаря.

Що допоможе при виразках на шкірі, що не гояться?

Відвар лопуха

1 столову ложку подрібненого кореня лопуха залити 200 мл води, довести до кипіння і прокип’ятити 5 хвилин, настояти 1 годину, процідити. Використовувати для компресів на виразки, гнійні рани та фурункули.

Відвар збору 

Дає хороший ефект при лікуванні виразок, що довго не гояться. Взяти по 100 г смоли живиці хвойних порід, свинячого нутряного несолоного сала і бджолиного воску. Смолу розтерти у порошок. Усі компоненти помістити в каструлю і кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин, постійно помішуючи та знімаючи піну з поверхні. Зняти з вогню і коли склад стане теплим, помістити в скляну банку. Зберігати у холодильнику.

Виразку обробити антисептиком, наприклад хлоргексидином. Тонким шаром нанести на приготовлену суміш бинт, накласти на хворе місце і перев’язати. Через 1-2 дні поміняти пов’язку.

Настій татарника 

4 столові ложки подрібненого листя татарника колючого (будяка) заварити 800 мл окропу, настояти 2 години, процідити. Використовувати для промивання виразок.

Відвар чистотілу

5 столових ложок сухої подрібненої трави чистотілу великого залити 1 літром окропу, кип’ятити 10 хвилин, настояти 1-2 години, процідити. Використовувати зовнішньо для компресів при виразках на шкірі, лишаях, фурункулах, екземі, а також для промивання ран.

Мазь

20 г сухого подрібненого у порошок кореня оману високого залити 100 г топленого свинячого жиру, варити 15-20 хвилин, настояти, процідити ще гарячим. Змащувати виразки, що погано гояться.

З книги «Шлях до довголіття» Віктора Чернишова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні