Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 13 серпня — чому сьогодні не можна використовувати...

Свята та народні прикмети 13 серпня — чому сьогодні не можна використовувати дві подушки для сну

Этот материал также доступен на русском языке
13 серпня в Україні відзначають Міжнародний день шульги. Християни святкують Віддання свята Преображення Господнього і вшановують пам'ять преподобного Максима Сповідника. Іменини відзначають Опанас, Омелян, Іван, Кузьма, Леонтій, Степан, Еміль, Ян.

13 серпня – яке свято відзначають в Україні

13 серпня святкують

Міжнародний день шульги. Це неофіційне свято, яке присвячене людям, які переважно користуються лівою рукою. Цей день покликаний привернути увагу суспільства до проблем, з якими стикаються шульги у праворукому світі; привернути увагу дизайнерів, виробників та продавців до необхідності враховувати зручність шульги при користуванні різними предметами; розвіяти забобони та забобони, які оточують шульги протягом багатьох століть у різних культурах.

Згідно зі статистичними даними, від 3 до 10% населення Землі — шульги.

13 серпня – яке церковне свято 2024

13 серпня 2024 року християни святкують Віддання свята Преображення Господнього. Церква здійснює переказ Преображення Господнього: у храмах востаннє читаються молитви, а також співаються церковні піснеспіви, присвячені цій події. Свято Преображення належить до Двонадесятих свят, тобто дванадцяти найбільших християнських подій. Він має сім днів після свята. Останній день періоду післясвята – віддання – відрізняється від решти більшої урочистості богослужіння.

Також 13 серпня вшановують пам’ять преподобного Максима Сповідника.

Він народився в Константинополі близько 580 року і виріс у благочестивій християнській сім’ї. Завдяки добрій освіті став першим секретарем імператора Іраклія. Але придворне життя обтяжувало його, і він пішов у Хрисопольську обитель, де прийняв чернечий постриг. Своєю смиренномудрістю він незабаром набув любові братії і був обраний ігуменом монастиря.

У 633 році на прохання майбутнього святителя Єрусалимського патріарха Софронія преподобний Максим залишив обитель і вирушив до Олександрії. Дорогою він зупинився на Криті, де й почалася його проповідницька діяльність.

Опинившись у Римі, він активізував свої сили у боротьбі з монофелітством (вчення, прихильники вважали, що Христос мав дві природи: людську та божественну, але одну волю та одну «енергію»). Взяв участь у скликаному папою Мартіном I у 649 р. соборі, на якому 105 єпископів засудили вчення монофелізму та піддали анафемі його захисників.

У Римі Максима Сповідника заарештували як зрадника за наказом імператора — монофеліта Констанса II і піддали тортурам. Під час тортур йому відрізали мову — щоб вона не могла далі проповідувати і відрубала праву руку — щоб вона не могла далі писати. Після цього преподобного заслали до Колхіди, де й помер. Був виправданий на Третьому Константинопольському соборі, де монофелітство остаточно визнано єрессю.

13 серпня – що не можна сьогодні робити

13 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • конфліктувати — конфлікт погано для вас обернеться;
  • ходити босоніж по росі — до погіршення здоров’я;
  • використовувати дві подушки під час сну — назавжди залишитеся самотнім;
  • вживати в їжу молоко, м’ясо та яйця — триває Успенський піст.

13 серпня – що заведено робити цього дня

Цього дня заведено розпочинати підготовку до зими — наприклад, діставати теплі речі та ремонтувати їх за потребою чи прибирати одяг та речі, які не знадобляться.

У народі цього дня заведено вибачатися і відпускати образи — вважається, що якщо цього не зробити, то вони мучать душу до самої смерті.

Згідно з місячним посівним календарем, 13 серпня 2024 року рекомендується зібрати врожай для тривалого зберігання у льоху — цей день добрий для посіву зелені, прянощів, листового салату. Можна перекопати ґрунт та підготувати ями для висадки дерев, зібрати пасльонові культури. Не рекомендується пересаджувати молоді рослини.

13 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • сильний вітер розібрався — до дощового вересня;
  • тихий і безвітряний день — до негоди;
  • листя на березі жовтіє — до швидких заморозків;
  • спекотний день – до морозної зими, прохолодний – до теплої;
  • густий туман вранці — до великого врожаю грибів;
  • злива — до сніжної зими.

13 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Опанас, Омелян, Іван, Кузьма, Леонтій, Степан, Еміль, Ян.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні