Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 15 липня — чому цього дня категорично не...

Свята та народні прикмети 15 липня — чому цього дня категорично не можна ходити на рибалку

Этот материал также доступен на русском языке
15 липня в Україні відзначають День Української Державності, День хрещення Київської Русі – України, Всесвітній день навичок молоді, День українських миротворців. Християни вшановують пам'ять рівноапостольного великого князя Володимира. Іменини відзначають Василь, Володимир, Вольдемар, Петро, ​​Агрипіна, Матрона.

15 липня – яке свято відзначають в Україні

15 липня в Україні відзначають День української державності. Був заснований у 2021 році під час урочистостей тридцятих роковин незалежності України. Свято приурочене до хрещення Київської Русі князем Володимиром у 988 році та утвердження християнства на території нашої держави.

Також 15 липня відзначають День хрещення Київської Русі – України. Заснований у 2008 році у день пам’яті рівноапостольного великого князя Володимира, який хрестив Київську Русь у 988 році.

Ще одне свято 15 липня — Всесвітній день навичок молоді. Заснований у 2014 році Генеральною Асамблеєю ООН. Тема Всесвітнього дня навичок молоді 2024 року – “Навички молоді для миру та розвитку”. Вона підкреслює важливу роль, яку молоді люди грають у миробудуванні та вирішенні конфліктів, і наголошує на важливості навчання молодих людей навичкам, необхідним для отримання гідної роботи та занять підприємницькою діяльністю.

Також 15 липня святкують День українських миротворців. Був заснований у 2013 році та покликаний віддати данину мужності та зразковому виконанню службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій, а також забезпеченню збереження пам’яті славетних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

15 липня – яке церковне свято 2024

15 липня 2024 року християни вшановують пам’ять рівноапостольного великого князя Володимира. Народився він 963 року. Був сином Святослава від древлянської князівни Малуші. Виховував Володимира брат його матері, язичник Добриня. 972 року князь Володимир став правити Новгородом, а 980 року у розпал війни між братами Володимир пішов на Київ, у якому княжив його старший брат Ярополк, переміг його і став там правити.

Він усі її був язичником, але смерть за Христа варяг Феодора та Іоанна справило на нього велике враження і він почав сумніватися в істинності язичницької віри. Він відправив своїх чоловіків у різні країни, щоб зрозуміти, яка віра краща. Найбільше їх вразив православний храм Софії Константинопольської. Після цього Володимир хрестився в Херсонесі і взяв за дружину константинопольську царівну Ганну.

Повернувшись до Києва, на його напуття хрестилися його 12 синів та деякі бояри. Після цього Володимир винищив усіх ідолів, а народ наказав прийти певного дня на річку для хрещення. Тому 988 вважається днем ​​хрещення Київської Русі.

15 липня – що не можна сьогодні робити

15 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • рубати дерева і косити траву — до невдачі;
  • скаржитися на життя — інакше проблем додасться;
  • ходити на риболовлю та полювання — до хвороби;
  • користуватися гострими предметами – високий ризик поранитися.

15 липня – що заведено робити цього дня

Наші пращури вірили, що сновидіння в ніч на 15 липня можуть принести відповіді на важливі питання, тому їх краще запам’ятати та обміркувати.

Також 15 липня можна зайнятися необтяжливими домашніми справами.

Згідно з місячним посівним календарем, 15 липня 2024 року — цей день краще присвятити боротьбі зі шкідниками — борошнистою росою, попелицями, слимаками, колорадським жуком, антракнозом, іржею рослин. Можна також збирати врожай, обрізати чагарники та вуса полуниці. Краще відмовитися від прищипування, щеплення, пересаджування та поділу коренів рослин.

15 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дзвінко гримить грім — до зливи або сильного вітру;
  • голосно цвірінькають коники та цикади — до спеки;
  • птахи купаються в калюжах та фонтанах — до тривалої посухи;
  • сонячно, але не видно бджіл та метеликів — до дощу;
  • облетіла липа — до ранньої осені;
  • пройшов дощ — до дощового залишку липня.

15 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Василь, Володимир, Вольдемар, Петро, ​​Агрипіна, Матрона.

Вас також можуть зацікавити новини:

Деякі пенсіонери можуть збільшити розмір пенсійних виплат: як це зробити

Час затягувати пояси: чи світить пенсіонерам індексація пенсій у майбутні три роки (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні