Субота, 6 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 4 липня — чому цього дня категорично не...

Свята та народні прикмети 4 липня — чому цього дня категорично не можна зривати цвіт липи

Этот материал также доступен на русском языке
4 липня в Україні відзначають День Національної поліції, День судового експерта. Християни вшановують пам'ять Андрія, архієпископа Критського та преподобної Марфи. Іменини відзначають Олександра, Олексій, Анастасія, Андрій, Арсеній, Василь, Георгій, Дмитро, Марія, Марк, Марфа, Михайло, Микола, Нікон, Сава, Аліхан, Тетяна, Тихон.

4 липня – яке свято відзначають в Україні

4 липня в Україні відзначають День Національної поліції України. Професійне свято охоронців правопорядку було започатковано у 2018 році — на честь події 2015 року, коли Верховна Рада ухвалила закон “Про Національну поліцію”, а перші патрульні поліцейські склали присягу на Софійській площі в Києві.

Ще одне професійне свято 4 липня – День суднового експерта України. Свято було засноване указом президента у 2009 році і покликане підкреслити важливість професії судових експертів, завдяки яким правосуддя відбувається не на здогадах, а на фактах та доказах.

4 липня – яке церковне свято 2024

4 липня 2024 року християни вшановують пам’ять Андрія, архієпископа Критського та преподобної Марфи.

Андрій, архієпископ Критський, родом із Сирії, був від народження німим, однак у семирічному віці отримав дар слова після прилучення Святих Тайн.

У 14 років пішов для подвижницького життя в Єрусалимську обитель святого Сави Освяченого. Завдяки лагідності, розуму та строгому життю був узятий до Єрусалимської патріархії на посаду письменника. Був учасником VI Вселенського собору. Незабаром був посвячений у диякони при великій Софійській церкві і почав керувати опікою сиріт та літніх людей. За імператора Юстиніана II був висвячений в архієпископа Критського. Помер 740 року.

Преподобна Марфа — мати святого Симеона Дивногорця, Стовпника. У юнацтві хотіла стати монахинею, проте батьки переконали її вийти заміж. Незабаром її чоловік помер, а вона поклала всі сили на виховання сина у істинній християнській вірі. Преподобна Марфа була милостива до жебраків, годувала та одягала їх, відвідувала лікарні, служила хворим, ховала померлих. Вона стала взірцем цнотливого та благочестивого життя.

Також 4 липня греко-католики відзначають Пресвяту Євхаристію (святкування відбувається у неділю, 7 липня). Цього дня вшановують обряд євхаристії, що символізує жертовну сутність християнства. Це таїнство, коли хліб і вино перебувають у Тіло і Кров Христа.

4 липня – що не можна сьогодні робити

4 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • займатися ремонтом — з ним буде багато проблем;
  • працевлаштовуватись — місце буде невдалим;
  • хвалитися — інакше втратите все нажите;
  • рубати дерева, особливо липу, і зривати цвіт липи — призведе до великої біди.

4 липня – що заведено робити цього дня

У народі 4 липня було заведено готуватися до святкування дня Петра та Павла, тому проводили генеральне прибирання, прали скатертини та постільну білизну, мили вікна.

Вважалося, що липа в цей день набуває особливих лікувальних властивостей. Знахарі готували спеціальний липовий порошок, який може заліковувати опіки та зупиняти кровотечу. Дівчата робили липовий настій, яким вмивалися і обполіскували волосся – шкіра ставала м’якою і гладкою, а волосся — шовковистим.

У день Пресвятої Євхаристії заведено причаститися у церкві та освятити віночки, які служитимуть оберегами будинків. Зазвичай віночки виготовляють із ароматних трав (материнки, м’яти, барвінку, ромашки та чебрецю), які цвітуть у червні і якраз до свята набирають свої цілющі властивості.

Згідно з місячним посівним календарем, 4 липня 2024 року — сприятливий день для посіву коренеплодів, баштанних та картоплі в теплиці, а також салату, селери та шпинату у відкритий ґрунт. Можна також садити пізні квіти, збирати врожай ягід та фруктів, підв’язувати виноград. Не рекомендується прищипувати, пікірувати, пересаджувати рослини та розпушувати ґрунт.

4 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • після дощу сонечко яскраво світить і припікає — надвечір піде дощ;
  • біля зірок червоні та білі кола — на хорошу погоду;
  • спекотна погода — провісник морозної зими, а дощова — снігова;
  • багато роси — до багатого врожаю;
  • упродовж дня часто міняється погода – весь липень буде мінливим.

4 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександра, Олексій, Анастасія, Андрій, Арсеній, Василь, Георгій, Дмитро, Марія, Марк, Марфа, Михайло, Микола, Никон, Сава, Аліхан, Тетяна, Тихін, Феодор.

Вас також можуть зацікавити новини:

Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум хочуть «заморозити»: що буде з пенсіями та соцвиплатами

Пенсійний фонд зменшує пенсії без відома пенсіонерів: чому розмір пенсії «скаче» (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні