П’ятниця, 5 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 3 липня — чому цього дня категорично не...

Свята та народні прикмети 3 липня — чому цього дня категорично не можна заплітати волосся

Этот материал также доступен на русском языке
3 липня в Україні відзначають Всесвітній день без поліетиленових пакетів та День подяки кондиціонерам. Християни вшановують пам'ять мученика Якинта та Анатолія, патріарха Царгородського. Іменини відзначають Олександр, Анатолій, Василь, Георгій, Демид, Іван, Костянтин, Марк, Михайло, Філіпп, Хома.

3 липня – яке свято відзначають в Україні

3 липня в Україні святкують Всесвітній день без поліетиленових пакетів. Він покликаний привернути увагу до проблеми забруднення планети та закликають людство відмовлятися від пластику. Поліетиленові пакети, створені в 1959 році інженером Стеном Густавом Туліном, використовуються в середньому 20 хвилин, а розкладаються понад 300 років. Щорічно у світі викидається близько трильйона пакетів, що опиняються у світовому океані або знищують навколишню природу. Тому дуже важливо відмовитися від них на користь екологічніших варіантів.

Також 3 липня відзначають День подяки кондиціонерам. Перший повітряний кондиціонер був запатентований 1914 року в США. Це призвело до підвищення комфорту людей у ​​спеку. Розвиток у сфері кондиціювання вплинув розвиток медичних технологій, продовження середньої тривалості життя, зниження рівня поширення хвороб, характерних для спекотного клімату.

3 липня – яке церковне свято 2024

3 липня 2024 року християни вшановують пам’ять мученика Якинта та Анатолія, патріарха Царгородського.

Мученик Якинт жив у IV столітті під час правління імператора Траяна. Імператор видав указ, щоб усі поклонялися язичницьким богам і приносили їм жертви, а хто не хотів цього робити, піддавали мукам.

Серед них був і Якинт — його били, зв’язали залізними путами, ноги закували в колодки та кинули до в’язниці. Йому не давали іншої їжі та пиття, крім ідоложертовних, але він не їв – протягом 38 днів голодував. Так Якинт помер мученицькою смертю. Його тіло викинули за межею міста, але його охороняв ангел — і йому нічого не було. Родич Якинта забрав мощі святого, які зцілювали хвороби.

Анатолій, патріарх Царгородський народився у другій половині IV століття від Різдва Христового у місті Олександрії. Батько церкви Кирило Олександрійський сам висвятив майбутнього патріарха в диякони. Анатолій брав участь у знаменитому Ефеському соборі, а також Халкідонському та Помісному. Усіляко сприяв зведенню нових православних храмів, а також перенесенню до Константинополя мощів християнських мучеників.

3 липня – що не можна сьогодні робити

3 липня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • жінкам не варто заплітати волосся в зачіску — інакше воно ослабне і випаде;
  • перераховувати гроші сьогодні — до проблем із фінансами;
  • позичати гроші — їх не повернуть;
  • вирушати в поїздку — вона буде невдалою.

3 липня – що заведено робити в цей день

У народі 3 липня вважалася Маковим днем ​​— у цей день заведено збирати мак – якщо його багато – рік буде врожайним. Також потрібно з’їсти ложку макового насіння або спекти випічку з маком — це зміцнить здоров’я та принесе добробут.

Згідно з місячним посівним календарем, 3 липня 2024 року — сприятливий день для посіву коренеплодів, баштанних та картоплі в теплиці, а також салату, селери та шпинату у відкритий ґрунт. Можна також садити пізні квіти, збирати врожай ягід та фруктів, підв’язувати виноград. Не рекомендується прищипувати, пікірувати, пересаджувати рослини та розпушувати ґрунт.

3 липня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • серед дерев багато павутиння з павуками — дощу найближчими днями не буде;
  • дощ – до великого врожаю зернових;
  • мурахи ховаються в мурашник, а бджоли у вулик — до негоди;
  • багато комарів на вулиці – до спеки.

3 липня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Анатолій, Василь, Георгій, Демид, Іван, Костянтин, Марк, Михайло, Пилип, Хома.

Вас також можуть зацікавити новини:

Чи правильно розрахована пенсія: чому дають маленькі доплати

Пенсійний фонд зменшує пенсії без відома пенсіонерів: чому розмір пенсії «скаче» (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні