Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 27 червня — чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 27 червня — чому цього дня не можна одягати одяг червоного кольору

Этот материал также доступен на русском языке
27 червня в Україні відзначають Міжнародний день рибальства та День народження банкомату. Цього дня вшановують пам'ять блаженного священномученика єпископа Миколи Чарнецького. Іменини відзначають Володимир, Георгій, Єгор, Іван, Іоанна, Юрій.

27 червня – яке свято відзначають в Україні

27 червня в Україні відзначають Міжнародний день рибальства. Свято було засновано у 1984 році Міжнародної конференції з регулювання та розвитку рибальства. Рибальство вважається одним з найпоширеніших хобі та одним із найдавніших видів природокористування.

Зараз водні біоресурси відносяться до найбільш популярних у всьому світі продовольчих товарів, а також є дуже важливим елементом харчування, джерелом 30% білкових продуктів тваринного походження, споживаних світовим населенням. Цього дня в різних країнах проводять різноманітні навчальні курси та семінари з риболовлі.

Також 27 червня – День народження банкомата. Саме цього дня 1967 року прототип сучасних банкоматів успішно пройшов перші випробування. Його розробником вважають винахідника Джона Шеперд-Беррона. Перший банкомат було встановлено в Лондоні і коштувало майже 18 тисяч доларів. Сьогодні по всьому світу встановлено понад 2,3 мільйона банкоматів і звичайна людина вже не уявляє життя без цього пристрою.

27 червня – яке церковне свято 2024

27 червня 2024 року християни вшановують пам’ять блаженного священномученика єпископа Миколи Чарнецького.

Микола Чарлецький — єпископ Української греко-католицької церкви, член чернечого ордену редемптористів CSsR.

Народився на території теперішньої Івано-Франківської області, закінчив духовну семінарію, вивчав у Римі богослов’я та філософію. У 1909 році був висвячений на священника, а незабаром почав викладати філософію та догматику у Станіславі (Івано-Франківськ). Вступив у новіціат чернечого ордена редемптористів і приніс тимчасові чернечі обітниці. Багато проповідував. У 1931 році був призначений єпископом та апостольським візитатором для греко-католиків у Волинській області, Поліссі та Підляшші.

З 1939 року Микола Чарлецький зазнавав утисків з боку радянської влади. 11 квітня 1945 року його заарештували агенти НКВС. Його засудили до тривалого ув’язнення, а незабаром відправили до табору до Сибіру. 1956 року його здоров’я різко погіршилося і тюремне начальство, сподіваючись на його швидку смерть і намагаючись уникнути звинувачень у ній, відправив його до Львова. Але він одужав. Хоча йому не можна було здійснювати душпастирське служіння, він сповідував охочих, звершував священників. Помер 1959 року.

27 червня 2001 року єпископ Микола Чарнецький зарахований до блаженних Римським папою Іоанном Павлом II. Наступного року мощі єпископа перенесли до храму Йосафата у Львові.

27 червня – що не можна сьогодні робити

27 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • сваритися — до біди;
  • стригти волосся — вкоротиш життя;
  • одягати одяг червоного кольору — можна викликати агресію та злість.

27 червня – що заведено робити цього дня

Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то зима буде холодною. Якщо робітниці втомлювалися і до вечора їх мучив головний біль або боліла спина, вони обв’язували поперек соломою, а на голову одягали солом’яний вінок — вважалося, що це позбавить болю. Також відпочивали на житній соломі — вважалося, що вона дасть силу та фортецю.

Згідно з місячним посівним календарем, 27 червня 2024 року — вкрай родючий день. Присвятіть його посадці будь-яких рослин, пересадці квітів з горщика на клумбу, прополюванню, підгортання та мульчування рослин, збирання врожаю для тривалого зберігання. День також сприятливий для експериментів — вирощування нових рослин, схрещування сортів та посадки тропічних квітів та фруктів.

27 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • немає опадів — осінь буде не дощовою;
  • багато хмар на небі — до дощу;
  • півень співає у незвичайний час – до дощу;
  • зірки яскраво блищать уночі — до спеки.

27 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Володимир, Георгій, Єгор, Іван, Іоанна, Юрій.

Вас також можуть зацікавити новини:

Комусь із пенсіонерів потрібно протягом 10 днів звернутися до Пенсійного фонду — це стосується подальших виплат

Масштабна афера: усі пенсії після 2017 року нараховані неправильно (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні