Субота, 6 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 20 червня — чому цього дня категорично не...

Свята та народні прикмети 20 червня — чому цього дня категорично не можна їсти м’ясо птиці

Этот материал также доступен на русском языке
20 червня в Україні святкують Всесвітній день біженців, День літнього сонцестояння, Всесвітній день Wi-Fi і Всесвітній день ефективності. Цього дня вшановують пам'ять святого священномученика Мефодія, єпископа Патарського. Іменини відзначають Андрій, Гліб, Інна, Лука, Наум, Римма, Хома.

20 червня – яке свято відзначають в Україні

20 червня в Україні відзначають Всесвітній день біженців – міжнародний день, започаткований ООН для висвітлення проблеми біженців у всьому світі. Визначення правового статусу біженців міститься у двох міжнародних договорах – Конвенції про статус біженців 1951 року та Протоколі до неї 1967 року. Ключовим аспектом конвенції є заборона висилки біженців або їх примусового повернення.

За даними ООН, щохвилини 20 людей залишають рідні місця через війни, переслідування чи страх за своє життя. У 2024 році кількість біженців у світі досягла 114 мільйонів людей. На кінець січня 2024 року за кордоном через війну перебуває 4,9 млн українців.

Тема Всесвітнього дня біженців у 2024 році – “За мир, солідарний з біженцями”.

Також 20 червня 2024 року відзначають День літнього сонцестояння. У День літнього сонцестояння нахил осі обертання Землі у бік Сонця набуває найменшого значення. Залежно від усунення календаря літнє сонцестояння у Північній півкулі може відбуватися 20 чи 21 червня. 2024 року — це 20 червня о 23:50:20.

Саме в цей час у Північній півкулі розпочнеться астрономічне літо, а у Південній – зима. Після літнього сонцестояння день у Північній півкулі поступово йде на спад, а довжина ночі збільшується. У Південній півкулі все відбувається навпаки.

Також 20 червня святкують Всесвітній день Wi-Fi. Технологію бездротової передачі почали розробляти наприкінці XX століття, проте перші пристрої Wi-Fi з’явилися в 2000-х роках. За різними підрахунками, наразі близько 4 мільярдів жителів Землі не мають стабільного доступу до інтернету.

Тому метою цього дня є привернення уваги суспільства до вирішення цієї проблеми та викорінення цифрової нерівності.

20 червня також відзначають Всесвітній день ефективності. Метою цього дня є підвищення поінформованості щодо необхідності зниження споживання енергії та важливості енергоефективності для сталого розвитку, що є особливо актуальним для України у 2024 році.

20 червня – яке церковне свято 2024

20 червня 2024 року християни вшановують пам’ять святого священномученика Мефодія, єпископа Патарського. Відомості про життя святого — вкрай убогі. Існують розбіжності навіть щодо того, яку кафедру він займав. Грецька традиція вважає його єпископом міста Патара Лікії. Ієронім Стридонський пише, що він був єпископом Олімпу в Лікії, а потім Тіра.

Леонтій Візантійський (VII століття) включав Мефодія до знаменитих вчителів і Отців Церкви, що жили до правління Костянтина Великого. Популярність Мефодій отримав завдяки численним богословським працям — зокрема, він першим виступив із критикою вчення християнського теолога Орігена — основоположника оригенізму, який пізніше став основою таких єретичних течій, як аріанство, іконоборство та вчення катарів.

У 312 році Мефодій був засуджений до смерті через усічення голови.

20 червня – що не можна сьогодні робити

20 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • вирушати в дорогу, якщо точно знаєте, що на вас там не чекають — поїздка буде невдалою;
  • торкатися і вбивати павуків — до біди;
  • їсти м’ясо птиці, особливо перепелів — до неприємностей.

20 червня – що заведено робити цього дня

Цього дня потрібно звернутися з молитвою до святого Мефодія, попросивши зцілення від фізичних та душевних хвороб.

У цей день рекомендується помиритися з рідними та близькими, якщо ви перебуваєте у сварці – вважається, що це принесе щастя та злагоду у ваше життя.

Потрібно також погодувати бездомну тварину — у такому разі добро обов’язково повернеться та не буде фінансових проблем.

Побачити білого перепела цього дня — на превелике щастя.

Згідно з місячним посівним календарем, 20 червня 2024 року — вкрай вдалий день для посадки будь-яких рослин, особливо бобових, винограду, клематису та жимолості, вічнозелених рослин та живоплоту. Рекомендується провести обприскування дерев та кущів, обрізання крон, заготівлю живців, замульчування пріствольних кіл, заготівлю живців.

20 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • дощ — до дощової погоди на найближчі 40 днів;
  • мурахи ховаються в мурашнику — до зливи;
  • жаби виповзли на сушу — до дощу;
  • багато павутиння — до теплої погоди.

20 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Андрій, Гліб, Інна, Лука, Наум, Римма, Хома.

Вас також можуть зацікавити новини:

2361 гривня замість пенсії: кому з українців доведеться отримувати мізерні виплати

Держава допоможе українцям поставити сонячні панелі: що пропонує уряд (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні