Середа, 26 Червня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 17 червня – чому цього дня потрібно спалити...

Свята та народні прикмети 17 червня – чому цього дня потрібно спалити старі речі

Этот материал также доступен на русском языке
17 червня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою, Всесвітній день сміттяра та День яблучного штруделю. Цього дня вшановують пам'ять святих мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла. Іменини Аверкій, Ізмаїл, Кирило, Максим, Мануїл, Пелагея, Савелій.

17 червня – яке свято відзначають в Україні

17 червня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою. Він покликаний привернути увагу до одних з найгостріших екологічних проблем сучасності. До 40% всіх земельних ресурсів у світі вже вважаються такими, що деградували. У той час як зростання кількості населення збільшує потребу в природних ресурсах, а опустелювання та посуха призводять до вимушеної міграції.

Тема цього дня 2024 року звучить як “Єдність заради землі. Наша спадщина. Наше майбутнє”. Вона має привернути увагу до майбутнього управління землею — нашого найціннішого ресурсу, який забезпечує стабільність та процвітання.

Також 17 червня відзначають Всесвітній день сміттяра. Це професійне свято людей, чия робота пов’язана з вивезенням відходів, сортуванням вторинної сировини та підтримкою чистоти вулиць.

У США 17 червня відзначають День яблучного штруделя. Перший відомий рецепт штруделя датується 1696 роком і зберігається у Міській бібліотеці Відня. Через сторіччя штрудель завоював любов людей по всьому світу. Яблучний штрудель — один із найпопулярніших різновидів цієї випічки. День яблучного штруделя – чудовий привід поласує улюбленим десертом.

17 червня – яке церковне свято 2024

17 червня 2024 року християни вшановують пам’ять святих мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла. Це брати, чий батько був язичником, а мати християнкою. Мати і виховала їх у християнській вірі. Будучи воїнами за перського царя Аламундаре вони були послані для укладання мирного договору з імператором Юліаном Відступником. Він прийняв їх з належною честю. Однак коли ті відмовилися приносити жертву язичницьким богам, кинув братів у в’язницю, після чого піддали страшним мукам: підвісили, прицвзявши руки та ноги до дерева, у голови встромили цвяхи, а під нігті рук та ніг вбили гострі спиці, після чого відсікли голови мечами.

Тіла імператор наказав спалити, але раптово стався землетрус, земля розверзлася і прийняла у свої надра тіла святих мучеників. Через два дні, після старанної молитви християн, земля повернула тіла святих братів, від яких виходило пахощі, після чого багато поган увірували в Христа і хрестилися. Мощі святих уславилися чудотвореннями.

Дізнавшись про вбивство своїх послів, цар Аламундар зібрав військо і пішов на Юліана Відступника, який був убитий святим великомучеником Меркурієм. Через 30 років благочестивий імператор Феодосій Великий збудував у Константинополі храм на честь святих братів-мучеників.

17 червня – що не можна сьогодні робити

17 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • плювати у воду і кидати в неї сміття — до хвороби;
  • плавати – підвищений ризик нещасних випадків на воді;
  • давати в борг — його навряд чи повернуть;
  • фарбувати волосся і стригтися – колір вийде невдалим, а волосся погано ростиме.

17 червня – що заведено робити цього дня

У цей день рекомендується провести час за домашніми турботами: прибиранням, пранням, приготуванням.

Крім того, день вважається сприятливим для зміни роботи чи переїзду на нове місце життя.

Згідно з народними повір’ями, цього дня потрібно розпалити багаття і спалити в ньому старі, непотрібні речі — це привабить удачу і допоможе позбутися тривог.

Згідно з місячним посівним календарем, 17 червня 2024 року — сприятливий день для посадки плодових рослин і квітів, обрізки, пересадження та щеплення рослин, збирання врожаю ранніх овочів та зелені. Але треба утриматися від рясного поливу рослин та добрива їх органікою.

17 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • яскрава зоря — до великого врожаю;
  • багряний захід сонця — до вітряної погоди;
  • веселка ввечері — на хорошу погоду;
  • відсутність роси вранці — до дощу;
  • гроза — до багатого врожаю ягід та грибів.

17 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Аверкій, Ізмаїл, Кирило, Максим, Мануїл, Пелагея, Савелій.

Вас також можуть зацікавити новини:

Маленькі пенсії планували збільшити, але все пішло не так: що сталося і що буде

Не розраховуйте на пенсію: яку базову допомогу запровадить уряд (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні