Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 11 червня – чому цього дня категорично не...

Свята та народні прикмети 11 червня – чому цього дня категорично не можна влаштовувати пікніки

Этот материал также доступен на русском языке
11 червня вшановують пам'ять святих апостолів Варфоломія та Варнави. Іменини відзначають Варнава, Варфоломій, Єфрем.

11 червня – яке церковне свято 2024

11 червня вшановують пам’ять святих апостолів Варфоломія та Варнави. Святому Варфоломію разом з апостолом Філіппом після сходження Святого Духа в день П’ятидесятниці випало жереб проповіді Євангелія в Сирії та Малій Азії. Там вони перенесли багато скорбот і напастей — їх били каменями, ув’язнювали.

У місті Ієраполі апостоли разом з Іоанном Богословом за допомогою молитов знищили величезну єхидну, якою язичники поклонялися як божеству. Також вони зцілювали від недуг, виганяли бісів. Бачачи це, багато язичників зверталися до християнства. Через це Начальник міста наказав схопити проповідників і кинути до в’язниці, а потім розіп’яти. Але коли апостолів підвісили на хрести, почався землетрус, земля, що розверзлася, поглинула правителя міста, жерців і безліч народу. Після цього їх зняли з хрестів, але апостол Філіп устиг померти.

Після цього апостол Варфоломій вирушив до Індії, де переклав з єврейської місцеву мову Євангеліє від Матвія і звернув у християнство багато язичників. Також він відвідав Велику Вірменію, де зцілив дочку царя Полімія, після чого вона, а також цар із царицею прийняли хрещення. Їх приклад наслідували жителі десяти міст Великої Вірменії. Брат царя Астіаг схопив апостола в місті Альбані (зараз місто Баку) і розіп’яв головою вниз. Але він не перестав сповіщати людям благу звістку про Христа. Після цього з апостола здерли шкіру і відсікли голову. Віряни поклали його останки в олов’яну раку та поховали. Частина його мощів зберігається у неаполітанському місті Беневент, а частина – у Римі.

Справжнє ім’я апостола Варанави було Йосія. Прізвисько “син втіхи” він отримав від апостолів за щедрі пожертвування на користь християнської громади. Ще в юності батьки відправили його до Єрусалиму для навчання у знаменитого юдейського вченого Гамаліїла, де він навчався разом із апостолом Павлом. З ним він і поділяв місіонерські праці, брав участь в Апостольському соборі 51 року в Єрусалимі, але згодом розійшовся з ним.

Востаннє згадується у Новому Завіті у зв’язку з його відплиттям на Кіпр — він вважається основоположником Кіпрської церкви та її першим архієпископом. Був схоплений юдеями у місті Саламін, де проповідував у синагозі. Апостола спалили за міською брамою, а останки зібрали в пелени і, запечатавши його свинцем, вирішили кинути в море. Однак їх вкрали та поховали в одній із печер біля міста.

У 488 році мощі апостола Варнави були знайдені біля монастиря святого Варнави в Саламін.

11 червня – що не можна сьогодні робити

11 червня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • сваритися подружжю, інакше злякаєте своє щастя;
  • брати чи давати гроші у борг — із фінансами буде погано протягом року;
  • вшановували пікніки — наші предки вірили, що в цей день на полянах збирається нечисть, яка може довести людину до божевілля;
  • слухати та розповідати про чужі хвороби — вони можуть з’явитися у вас.

11 червня – що заведено робити цього дня

Цей день рекомендується провести у колі рідних та близьких.

Також рекомендується помиритися з тими, з ким у сварці, вибачитися і пробачити — тільки в цьому випадку можна розраховувати на успіх у справах.

Згідно з місячним посівним календарем, 11 червня 2024 року можна пересаджувати у відкритий ґрунт розсаду, садити плодові дерева та квіти на клумбі та підвіконні, сіяти зернові культури, доглядати за виноградом, ягідними чагарниками та трояндами, вносити підгодівлю та поливати рослини. Не рекомендується застосовувати пестициди та отрутохімікати.

11 червня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • туман над водою — на великий врожай грибів;
  • тепла ніч — до спекотного літа;
  • хмарний ранок — до дощу;
  • ясна погода, але ластівки не літають на дощ.

11 червня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Варнава, Варфоломій, Єфрем.

Вас також можуть зацікавити новини:

Доведеться подати заяву до Пенсійного фонду, інакше виплату пенсії призупинять.

Масштабна афера: усі пенсії після 2017 року нараховані неправильно (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні