Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 30 травня – чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 30 травня – чому цього дня не можна ходити до лісу та на береги водойм

Этот материал также доступен на русском языке
30 травня в Україні відзначають День степу, День жіночої емансипації та Всесвітній день боротьби проти астми та алергії. Вшановують пам'ять преподобного Ісаакія Сповідника, ігумена обителі Далматської. Іменини відзначають Ісаак, Яків, Василь, Антоніна.

30 травня – яке свято відзначають в Україні

30 травня в Україні відзначають День степу. Його було започатковано з ініціативи учасників міжрегіонального наукового семінару “Охорона степових ландшафтів Донецької та Луганської областей” у 2017 році. Його мета — популяризація степу та його захист. Цього дня щороку у національних природних парках проводяться наукові конференції з охорони степових ландшафтів.

Також 30 травня відзначають День жіночої емансипації. Саме цього дня 1932 року в Німеччині проголосували за “Закон про юридичне становище жінок-чиновників”. Також у цей день 1431 року на багатті було спалено Жанну д’Арк. Це день-нагадування про важливість отримання жінками рівноправності з чоловіками у суспільному, трудовому та сімейному житті, права на навчання, право обирати та бути обраним до органів влади та обіймати будь-яку посаду нарівні з чоловіком.

30 травня також – Всесвітній день боротьби проти астми та алергії. Він заснований з метою привернути увагу до небезпечних захворювань, на які, за статистикою, страждають понад 40% світового населення. На сьогодні кожен третій житель планети хворий на алергічний риніт і майже кожен десятий — бронхіальну астму. Тому дуже важливо підвищувати поінформованість людей про ці хвороби, здійснювати їхню ранню профілактику, діагностику та своєчасне лікування.

30 травня – яке церковне свято 2024

30 травня вшановують пам’ять преподобного Ісаакія Сповідника, ігумена обителі Далматської. Ісаак був сподвижником у пустелі, поки не почув голос із небес, що наказав йому вирушити до Константинополя. Він застав столицю охопленої єрессю аріанства, прибічником якої був імператор Валент.

Ісаак просив імператора припинити гоніння на православних, проте той наказав кинути його в смердюче болото, звідки святого врятували два ангели. Після цього він знову прийшов до імператора, який саме готувався до війни, і передбачив йому поразку та загибель у вогні. За це Ісаакія кинули до в’язниці. Але його передбачення справдилося.

Імператор Феодосій I Великий звільнив Ісаакія та з почестями прийняв його у палаці. Він брав участь у ІІ Вселенському Соборі у 381 році. Він жив у келії за межею міста, завжди допомагав бідним і молився за городян. Пізніше навколо келії Ісаакія був заснований монастир, названий Далматом монастир, який вважався найдавнішим у Константинополі.

30 травня – що не можна сьогодні робити

30 травня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • ходити в ліс, луг і береги водойм — місця проживання змій. Вважається, що у цей день вони влаштовують весілля та особливо агресивно захищають потомство;
  • розводити багаття, спалювати траву і залишати включеними електроприлади — ризик займання особливо великий;
  • влаштовувати весілля;
  • давати великі суми в борг і укладати угоди — цього дня підвищено ризик натрапити на шахрая.

30 травня – що заведено робити цього дня

За народними повір’ями потрібно приготувати страви з картоплі — так можна залучити удачу та благополуччя.

Згідно з місячним посівним календарем, 30 травня 2024 року — дуже вдалий день для боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами, догляду за кущами та деревами в саду, підгортання картоплі, посіву зелені та пізніх овочів, а також посадки троянд. Однак у цей день не потрібно замочувати насіння та садити кімнатні квіти, а також заготовляти живці.

30 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • закрилися квіти латаття на озері і пішли під воду — до дощу;
  • крик сови до похолодання;
  • закручується листя папороті вранці — до сонячної та теплої погоди;
  • дощ — до хорошого врожаю овочів та ягід;
  • чистий і безхмарний захід сонця — до хорошої погоди;
  • холодний вітер — до холодного початку червня.

30 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Ісаак, Яків, Василь, Антоніна. 

Вас також можуть зацікавити новини:

Умови виходу на пенсію змінять: що потрібно знати майбутнім пенсіонерам  

Влада хоче зібрати з українців сотні мільярдів: які податки планують підвищити (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні