Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовини1 листопада: свята і традиції – чому сьогодні не варто купувати не...

1 листопада: свята і традиції – чому сьогодні не варто купувати не дуже потрібні речі

Этот материал также доступен на русском языке
1 листопада в Україні та в усьому світі відзначають Всесвітній день вегана і Міжнародний день ароматичних свічок. Цього дня вважається поганою прикметою відмовляти в допомозі, тим хто про це просить. Православні вшановують день пам'яті безсрібників Косьми і Даміана. У народному календарі - Кузьминки осінні. Іменини сьогодні справляють Денис і Єлизавета.

Які свята 1 листопада в Україні

Цього дня в Україні та в усьому світі відзначають Всесвітній день вегана, заснований 1994 року на честь створення “Веганського союзу”, створеного за півстоліття до цього у Великій Британії.

Також 1 листопада з 2019 року святкують Міжнародний день ароматичних свічок. Головна мета свята в тому, щоб нагадати людям про те, що потрібно насолоджуватися кожною хвилиною життя. І саме ароматичні свічки, за задумом ініціаторів, допомагають досягти легкості та розслабленості.

Також 1 листопада вважається Днем народження Європейського Союзу. Цього дня 1993 року офіційно набув чинності Маастрихтський договір.

Церковні свята 1 листопада за новим стилем

Парафіяни ПЦУ в цей день за новим церковним календарем вшановують пам’ять безсрібників Косьми і Даміана (Кузьми і Дем’яна) та їхньої матері Феодотії. Святі зналися на медицині і були відомі як чудотворці, до них зверталися за лікуванням від найважчих недуг. За це вони не брали жодної плати за заповіддю Ісуса Христа “Задарма отримали, задарма давайте”, за що і уславилися безсрібниками.

Народні традиції на 1 листопада

Здавна в Кузьминки осінні люди проводжали осінь і зустрічали зиму. Для цього збирали багатий стіл, готували страви з курячих яєць, бульйони та холодець і пекли пироги. Також готували страви з курячих яєць. Вважалося, що якщо з’їсти куряче серце, весь рік будеш здоровим. 

У дім запрошували гостей і рясно пригощали їх. Цього дня намагалися бути особливо щедрими навіть із птахами. Господині насипали зерно посеред двору і чекали, коли налетять птахи. Вважалося, якщо першими корм почали клювати сороки, то зима буде ситою і спокійною, ворони – настають важкі голодні часи, сойки – це віщувало родинне щастя і лад у домі.

На Кузьминки за старих часів гуляли останні весілля. Косьму і Дам’яна шанували як покровителів шлюбу і сімейного вогнища. Оскільки святих також вважали покровителями жіночого рукоділля, то з цього дня жінки починали прясти вовну і в’язати з неї теплий одяг.

Що заборонено робити 1 листопада

Цього дня здавна люди намагалися не робити певні речі:

  • Вбивати павуків – відвадиш добрих гостей від дому.
  • Відмовляти в допомозі, тим хто про це просить – покарають святі Косьма і Дам’ян.
  • Купувати зайві речі – перестануть водитися гроші.
  • Сваритися й обманювати інших – такі конфлікти триватимуть довго.

Також наші пращури намагалися не сушити білизну на вулиці речі і не виходити з дому після заходу сонця без вагомої причини.

Погодні прикмети 1 листопада

За природою цього дня наші пращури судили про те, яка на них чекає погода:

  • день видався теплий – зима не буде холодною, а весна прийде рано;
  • сніг присипав землю – через 40 днів зима повністю вступить у свої права;
  • дощ пішов – раніше кінця листопада снігу не буде;
  • грім гримить – весь місяць погода буде мінливою;
  • горобина й калина добре вродили – зима не пошкодує морозу і снігу;
  • озера і річки скувало льодом – тепла вже не буде.

Іменини 1 листопада

День Ангела цього дня за новим церковним стилем відзначають: Кузьма, Єлизавета, Дем’ян, Яків, Давид, Іван, Адріан, Петро, Олександр, Денис, Федір. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні