Гіркий шоколад – один із найкращих варіантів десерту. Він не тільки приємний продукт для смакових рецепторів, а й джерело антиоксидантів. А ще гіркий шоколад може врятувати від депресії, допомагати роботі серця, запобігати інсульту та діабету.
Читайте також: Як шоколад впливає на наш організм – вчені зробили несподіваний висновок: вас це точно здивує
Смачні ліки від депресії
За інформацією фахівців Уманської центральної міської лікарні, у гіркому шоколаді містяться речовини, які позитивно впливають на настрій. Теобромін знижує тиск та заряджає енергією. Анандамід покращує настрій та бадьорить. Фенілетиламін перетворюється на серотонін – відомий елемент, що надає почуття задоволення та щастя.
Захист серця та судин
Дослідження 2006 року, в рамках якого 470 учасникам пропонували вживати різну кількість какао на день, показало його позитивну дію. Вчені довели, що у цих людей знизився ризик серцево-судинних захворювань.
Допомога у боротьбі з діабетом
Гіркий шоколад корисний для розвитку ендотелію, тобто внутрішнього шару кровоносних судин. Цей продукт також підвищує чутливість до інсуліну. Тому регулярне вживання помірних доз гіркого шоколаду з мінімум цукру може бути помічним у лікуванні діабету.
Запобігання інсульту
Вчені протягом багатьох років спостерігали за змінами у стані здоров’я тих, хто часто вживає гіркий шоколад, та тих, хто повністю від нього відмовився. Загалом у тривалому дослідженні взяло участь понад 20 тисяч людей. З’ясувалося, що шоколад знижує ймовірність інсульту.
Боротьба з атеросклерозом
Однією з причин атеросклерозу, є окисленню ЛПНЩ-холестерину. Гіркий шоколад здатен запобігати цьому процесу. Таким чином судини залишаються більш здоровими, що позитивно впливає на всі внутрішні органи.
Зниження артеріального тиску
Вчені Гарвардського університету дійшли висновку, що гіркий шоколад із вмістом какао 50-70% знижує кров’яний тиск. Тому цей десерт показаний людям із гіпертонією.
Придушення кашлю
Напади кашлю можна блокувати вживанням гіркого шоколаду. Теобромін у його складі діє подібно до кодеїну, знижуючи активність блукаючого нерва. Таким чином головний мозок контролює та пригнічує напади кашлю.
Корисний для вагітних
Дослідження показали, що гіркий шоколад запобігає розвитку прееклампсії, тобто ускладнення кровопостачання плода. Така дія обумовлена здатністю знижувати тиск, який часто у вагітних підвищується.
Стимуляція мозкової діяльності
Британські психологи виявили, що флавоноїди у складі гіркого шоколаду допомагають обробляти інформацію подумки, покращують пам’ять та зосередженість, а також абстрактне мислення. Тому слід з’їсти кілька кубиків гіркого шоколаду перед іспитом.
Джерело антиоксидантів
Важлива роль антиоксидантів – це боротьба з вільними радикалами, пов’язаними з виникненням онкологічних захворювань. Гіркий шоколад має їх достатню кількість.
Потужний вітамінний комплекс
Вітамін В2, який допомагає перетворювати їжу в енергію, покращує стан шкіри і волосся, позитивно впливає на зір і роботу мозку.
Вітамін В3 також важливий для шкіри, нігтів та бере участь в обміні речовин.
Читайте також: Найсмачніший шоколадний торт: усі змішали і в духовку – без сметани та яєць
Кальцій забезпечує роботу м’язів і нервових клітин, регулює тиск і гормональний фон. Особливо важливий для здоров’я кісток і зубів.
Залізо бере участь в утворенні гемоглобіну і перенесення кисню.
Магній у поєднанні з кальцієм важливий для м’язів, обміну речовин, нормального тиску та міцності зубів.
Фосфор не тільки дбає про здоров’я кісток, а й входить до складу ДНК.
Цинк є будівельним матеріалом білків і клітин, корисний для імунітету.
Мідь важлива для нервової системи, утворення еритроцитів та обміну речовин.
Марганець є антиоксидантом та необхідний для кісткової тканини.
Омега-6 жирні кислоти незамінні для мозку, контролюють холестерин, забезпечують енергією.
Кофеїн стимулює роботу всього організму. У надлишку може мати негативний вплив.