Новини

Яка олія корисніша – рафінована або нерафінована: як вибрати якісний продукт

Як перевірити продукт та яку олію обрати для різних цілей, розповів Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1.

Рафінована або нерафінована олія – ​​у чому різниця

Рафінована соняшникова олія – продукт, що пройшов глибоке очищення. З плюсів – він позбавився всіх забруднень. З мінусів – він також залишився без більшості корисних речовин.

Рафіновану олію легко відрізнити за світлим кольором, майже відсутнім ароматом і смаком. Тому воно відмінно підходить для смаження. Тим більше, що має високу температуру димлення – 230°C. Однак вітамінів та корисних елементів там майже немає.

Читайте також: В Україні заборонили пальмову олію в дитячому харчуванні та молочних продуктах: що зміниться?

Нерафінована олія багата за складом, темніша за кольори, має насичений смак і аромат. Вона корисна для заправки салатів. Але для смаження не підходить, адже має значно нижчу температуру димлення – 107°C. При цьому також гине більшість корисних речовин.

Як вибрати якісну олію: тест від Костянтина Грубича

Костянтин Грубич закликає читати етикетку. На ній має бути зазначено ДСТУ 4492:2005. Це свідчить про те, що олія відповідає стандартам якості.

Олія повинна бути прозорою і не містити сторонніх домішок. Щоб перевірити, чи немає у продукті води, експерт радить провести простий тест. Достатньо до невеликої кількості олії додати кухонної солі. Якщо сіль розчиниться, це означає, що є вода. У якісному маслі сіль осяде на дно посудини.

Як зберігати олію

За словами Костянтина Грубича, найкраще зберігається соняшникова олія у темній скляній тарі. На жаль, у продажу така зустрічається рідко, і ціна її буде значно вищою. Тому, якщо купуєте продукт у пластиковій тарі, не робіть великих запасів. Адже в ній згодом олія може зіпсуватися.

Читайте також: Експерти назвали олію, яку не можна використовувати для смаження – це дуже шкідливо для здоров’я

Для нетривалого зберігання вибирайте темні прохолодні приміщення, у які не потрапляють прямі сонячні промені. Максимальний термін зберігання три місяці.

Джерело: ТСН

Новое на сайте

  • Новини

Чи можна використовувати фольгу під час запікання – ви це повинні знати

Кулінари та звичайні господині на своїх кухнях часто використовують фольгу для приготування страв. Але чи…

14/11/2024 07:44
  • Новини

Свята та народні прикмети 14 листопада – чому цього дня категорично не можна ходити до лісу

14 листопада в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з діабетом, Міжнародний день логопеда, Всесвітній день…

14/11/2024 06:32
  • Новини

Чудовий торт без випічки за 15 хвилин – насолода в кожному шматочку

Цей торт – справжня знахідка для шанувальників смачних десертів. Готується він буквально за 15 хвилин…

14/11/2024 05:31
  • Новини

Наймодніший колір волосся цього сезону: ви не залишитеся поза увагою – для справжніх модниць

Глибока осінь і початок зими характеризуються похмурими днями і ранніми сутінками. Тому стилісти радять обирати…

13/11/2024 23:25
  • Новини

Чи потрібно білити дерева на зиму – досвідчені садівники дали точну відповідь

Багато садівників досі сумніваються, чи варто проводити підзимову побілку дерев і що це дає.

13/11/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 14 листопада

14 листопада у північних та східних областях України очікується дощ з мокрим снігом.

13/11/2024 22:17