Субота, 4 Січня, 2025
ГоловнаНовиниНатуральний сир так не плавиться: як визначити сирний продукт «на око» в...

Натуральний сир так не плавиться: як визначити сирний продукт «на око» в домашніх умовах

Этот материал также доступен на русском языке
Як обрати справжній сир та не потрапити на сирний продукт, які ознаки допоможуть швидко відрізнити підробку від натурального та якісного продукту.

Закон вимагає від виробників вказувати на упаковці, що пропонується до продажу: натуральний сир чи сирний продукт. Втім, коли доводиться купувати невеликі шматки, які в торговельній мережі самостійно розфасували для продажу, можна не помітити надто дрібний шрифт на етикетці або скорочений запис. Як відрізнити справжній сир від сирного продукту?

Читайте також: Як приготувати сир в домашніх умовах

Пальмова олія – найпоширеніший замінник молочного жиру. Так отримують сирний продукт, який без спеціальних знань легко сплутати із справжнім натуральним сиром. Що треба знати?

Ціна на сир та сирний продукт

Собівартість натурального сиру досить висока. Саме тому і додають пальмову олію, щоб здешевити продукт. Чим його більше, тим нижча ціна. Тому не спокушайтеся на дешевизну. Для виготовлення одного кілограма сиру потрібно 11 літрів молока.

Назва та склад: на що звернути увагу

Головними складниками натурального сиру є молоко, сичужний фермент, закваска, сіль, хлористий кальцій (для активного згортання молока). Залежно від рецептури сир може містити горіхи чи спеції.

До складу сирного продукту зазвичай входить знежирене молоко, пальмова олія та ароматизатори. Так вдається виготовити продукт, який і зовні, і консистенцією, і ароматом нагадує справжній сир.

Який смак у справжнього сиру

Вкрай рідко під час покупки можна спробувати сир. Але зверніть увагу на такі аспекти, коли будете його їсти. Якісний натуральний сир залишає післясмак протягом 5-7 хвилин. У той час як після вживання сирного продукту ви ще довго відчуватимете його нотки. Це дія ароматизаторів та смакових наповнювачів. Адже пальмова олія не має ні запаху, ні смаку.

Вплив температури на сир

Якщо шматок сиру полежить при кімнатній температурі пів години, то натиснувши на нього пальцями, ви помітите жирні сліди, навіть незначну кількість рідини. Це свідчення того, що у складі є пальмова олія. Під дією мікрохвильової печі натуральний сир розплавиться і стане тягучим. Сирний продукт швидко розтечеться.

Читайте також: Медики назвали найкорисніші види сиру

Що відбувається при зберіганні з сирним продуктом

Натуральний сир в правильних умовах може зберігатися досить довго. А продукт із пальмовою олією дуже швидко псується, стає гіркуватим на смак і пухким на дотик.

Ці прості поради допоможуть не розгубитися у великому асортименті сирів і сирних продуктів і навчитися обирати якісне.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні