Через різноманіття виробників можна розгубитися при виборі вершкового масла. Ціна не завжди є показником якості. Якщо маєте сумніви, чи натуральний продукт придбали, скористайтеся порадами біохіміка Гліба Репіча. Ці способи перевірки цілком підходять для домашніх умов.
Читайте також: Яка олія корисніша – рафінована або нерафінована: як вибрати якісний продукт
Звертаємо увагу на колір
За словами експерта, вершкове масло повинне мати однорідний світло-жовтий колір. Якщо помітили нерівномірне забарвлення, можливо, продукт містить інші жири.
Як пахне справжнє масло
Біохімік рекомендує перевірити масло гарячою водою. Додайте шматочок масла до склянки окропу, перемішайте і понюхайте. Натуральне масло має молочний або вершковий аромат. Інші запахи можуть свідчити про домішки.
Чи розчиняється масло у воді
Вершкове масло має 73% жиру, а він не розчиняється у воді. Тому плаваючий на поверхні жир є нормою. Вода дещо помутнішає, бо масло містить молочні компоненти.
Порівнюємо масло з маргарином
Для розуміння різниці, експерт радить провести тест також із маргарином. У гарячій воді цей продукт матиме зовсім інший аромат, більш інтенсивний та специфічний. Жир спливе так само, як у маслі. А ось вода у склянці не помутніє, адже маргарин не містить молочних компонентів.
Якщо масло залишає слід на ножі
Масло з холодильника не різатиметься рівними скибочками, воно кришиться. У той час як продукти з великим вмістом рослинних жирів ріжуться легко та залишають слід на ножі.
Читайте також: В Україні заборонили пальмову олію у дитячому харчуванні та молочних продуктах: що зміниться?
Що відбувається з маслом під час нагрівання
Якщо покласти шматок масла на ложку і нагріти, воно розтане, утворивши грудочки. Це свідчить про натуральний склад. Рослинні жири під дією високої температури перетворяться на рідину.