Як вибрати твердий сир
Якість сиру напряму залежить від сировини, з якої його виробляють, та терміну дозрівання. Недобросовісні виробники можуть частину молочних жирів замінювати рослинними. Цим погіршують смак готового продукту, а також зменшують його користь для організму.
Фахівці Держпродспоживслужби дають поради, як обрати якісний сир. Вони радять при виборі твердого сиру звертати увагу на його зовнішній вигляд, колір, консистенцію, смак і запах.
Забарвлення повинне бути рівномірним по всій товщині сиру. Чим вища жирність продукту, тим насиченішим буде колір. Але остерігайтеся продукту неприроднього жовтого кольору – він може свідчити про додавання барвників. Надто світлий колір сиру буде в нежирних сортів, а також у тих продуктах, які містять багато солі. Якщо сир нерівномірного кольору, це означає, що він не дозрів і виготовлений за пришвидшеною технологією.
Тверді сири на виробництві покривають восковою скоринкою або поліетиленовою плівкою. Якщо вона місцями відшарувалася і деформувалася – сир зіпсувався. Білий наліт на твердому сирі свідчить про неправильне зберігання.
Про низьку якість молока, з якого виготовили сир, свідчить нерівномірне розташування дірочок різних розмірів. У таких випадках усередині головки дірочки будуть великі, а ближче до краю – менші.
З чого складається якісний сир
При покупці сиру в упаковці, уважно читайте етикетки. Напис «сирний продукт» свідчить, що виробники додали рослинні жири, а також, ймовірно, барвники та загусники. Якщо сир скрипить на зубах – це свідчить про наявність у продукті крохмалю.
Якісний твердий сир виготовляється з трьох інгредієнтів: молока, закваски та солі.
Вас також можуть зацікавити новини: